Putyin kiállt saját maga mellett

külföld
2015 október 12., 04:41
comments 67

Tévéinterjúban védte meg országa szíriai beavatkozását Vlagyimir Putyin. A TV Moszkvinak adott interjújában tagadta, hogy az oroszok az ISIS helyett az ún. mérsékelt ellenzéket bombázzák - aminek némileg ellentmond, hogy mind az Aszad-rezsim hivatalos sajtója, mind az ellenzéki források arról számoltak be, hogy a kormányerők a mérsékelt ellenzék kárára értek el sikereket az elmúlt napokban Idlib, Hama és Latakia tartományokban - vagyis azokban a tartományokban, ahol nem az ISIS, hanem a mérsékelt erők állnak szemben a szír kormányhadsereggel.

Maga Putyin is ellentmondott önmagának, amikor a beavatkozást azzal indokolta, hogy Aszad - szerinte egyedüliként legitim - rezsimje "ostrom alatt van", és a "militánsok" Damaszkusz határán állnak. Damaszkuszt nem az ISIS, hanem a szaúdiak által támogatott Iszlám Hadsereg nevű csoport támadja, illetve egyes kerületek a mérsékelt ellenzék kezén vannak.

Vagyis az oroszok most azok ellen a csoportok ellen harcolnak, amiket a regionális szunnita nagyhatalmak, Törökország, Szaúd-Arábia és Katar támogatnak, és amelyek a Damaszkusz és Aleppo körüli harcokban az al-Kaida szövetségeseként elkönyvelt, de Katarral is elég szoros kapcsolatot fenntartó al-Nuszrával is együttműködnek. (Via BBC. Címlapkép: egy Szu-24-es felszállása Latakiában. Dmitriy Vinogradov/RIA Novosti.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.