Piramisjáték-gyanús céget bírságolt az MNB

gazdaság
2015 október 16., 07:25
comments 49

Engedély nélkül gyűjtött a nyilvánosságtól származó, visszafizetendő pénzeszközöket a Riches Builder Vagyonkezelő Zrt. és egy névrokon Seychelle-szigetekre bejegyzett cég, ezért az MNB elég komoly, 338 millió forintos bírságot szabott ki a cégekre.

A cégek kiugróan magas, és bizonyos konstrukciókban garantált hozamot ígértek az embereknek az engedély nélkül begyűjtött pénzért cserébe. Az MNB szerint "viszonylag nagy összegű" a befektetői kár kockázata, viszont "elenyésző" az ügyfelek száma. A cég vezetői nem működtek együtt az MNB szerint.

A magyar társaság 43 milliós, a Seychelle-szigeteki cég 295 millió forint piacfelügyeleti bírságot kapott.

A cégiratok szerint Pete Gábor tulajdonában áll a 2013-ban Pécsett bejegyzett, Budapest Bem téri székhelyű Riches Builder Zrt. A cég a biztosítási ügynöki és a vagyonkezelési tevékenység mellett többek között számítógép-üzemeltetéssel foglalkozik, alaptőkéje pedig egymilliárd forint.

Persze nem valódi egymilliárd, hanem "szellemi termék", amit nem pénzbeli hozzájárulás formájában adott cégének az alapító, Pete Gábor:

photo_camera (Részlet a Riches Builder legutóbbi kiegészítő mellékletéből)

Nem is akármi ez az egymilliárdot érő szellemi termék!

A M.A.N.O. Economic Entity Valuation Sub-System,

derül ki egy 2013-as céges hirdetményből. Többet sajnos nem tudni a találmányról.

A pécsi Pete Gábor nevén egyébként a Riches Builderen kívül még három, felszámolás alatt álló cég van, és rajta van azok listáján, akik több mint tízmillió forintos adótartozással bírnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.