Az MTI letiltotta az LMP közleményét, mert az bírálta a közmédiát

POLITIKA
2015 október 17., 12:37
comments 126

A Magyar Távirati Irodának (MTI) van egy Országos Sajtószolgálat nevű része, amin keresztül, pártok, szervezetek meg cégek mindenféle közleményeket jelentethetnek meg az MTI Médiamxbe keverve, díjmentesen. Nagyon ritkán szokott az MTI visszadobni ide beküldött közleményeket, hiszen a legtöbb, itt megjelenő szöveg alján ott is van, hogy az MTI nem vállal értük felelősséget, hiszen nem a saját termékük.

Reklámozták ilyen közleményben például az ekaer.hu oldalt is, ami a hivatalos, NAV-os EKÁER-oldaltól szívta el a tájékozódni vágyókat, miközben az üzemeltetője reklámokon gazdagodott.

Az LMP egyik közleménye viszont szombaton túl sok volt az MTI-nek.

A párt arról szeretett volna megjelentetni pár mondatot, hogy a közmédia Magyarországon nem úgy viselkedik, ahogyan a közmédiának kéne, hanem csak a kormányzati propaganda visszhangzására redukálja a feladatait, mindezt összesen kb. 100 milliárdos állami segítséggel.

„Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy költ egyre többet a közmédiára, hogy az évről évre kevésbé lát el bármilyen közszolgálati feladatot. A közmédia mára nem más, mint egy állami pénzből fizetett pártcsatorna.”

A közlemény azonban nem jelenhetett meg. Az LMP az Indexnek el is küldte, hogy milyen indoklást kaptak az MTI-től. Azt írták a pártnak, hogy az MTI OS szabályzata nem teszi lehetővé közleményük megjelentetését.

Ez ugyanis a szabályzat egyik pontja:

„A közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.