Merkel szerint látszatmegoldás a magyar kerítés

migráció
2015 október 17., 11:29
comments 378

Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjút, amiben hosszan beszélt az Európát és a világ nagy részét mostanában foglalkoztató migránsválsáról. Azt mondta, hogy érzékeli a Németországban is megjelenő konfliktusokat, és tudja, hogy megjelent a félelem és a zavarodottság az országban a migránsok miatt. Látja azonban a segítőkészséget és a tenni akarást is.

Az igaz kérdés pedig szerinte most az, hogy mit kezdenek ezzel a kihívással a németek. Merkel megpróbálna megbirkózni vele.

„Addig őszintén azt mondom a polgároknak, hogy most megtapasztaljuk a szíriai háború hatásait Európában a sok ember formájában, akik a hazájukat és gyakran mindenüket elvesztették.”

A kancellár szerint a bezárkózásra irányuló, a magyar kerítéshez hasonló kísérletek semmire nem vezetnek, a bevándorlók egyszerűen más utakat keresnek, de kevesebben nem lesznek. Ezért Merkel szerint ezek csak látszatmegoldások.

Az igazi megoldás az lenne, ha hatékonyabban őriznék az EU külső határait, méltányosan osztanák el a menekülteket az EU-n belül, és mihamarabb megszüntetnék a migrációt kiváltó okokat.

A kancellár kiemelte azt is, hogy védelemre csak az jogosult, aki háború és terror elől menekül, 

aki viszont csak gazdasági megfontolások miatt érkezik, annak vissza kell térnie a hazájába.

Merkel szerint a legjobb az lenne, ha a menekültek a hazájuk közelében élhetnének emberhez méltó körülmények között, amíg tart a háború. Ez már csak azért is jó lenne, mert a felmérések azt mutatják, hogy a Németországba érkező szíriaiak többsége szeretne hazatérni, ha egyszer vége lesz a polgárháborúnak.

Korábbi kijelentéseit is pontosította Merkel:

„Azt mondtam, hogy nem áll hatalmunkban megmondani, mennyi ember jön hozzánk, de nagyon is hatalmunkban áll dönteni arról, hogy ki maradhat és ki nem.”

Szerinte Németország nem akarja és nem is tudja lezárni a határait, a cél inkább a menekülthullám ellenőrzött mederbe terelése. A lazárás még egy kerítéssel sem sikerülne, ahogyan azt Magyarország példája mutatja is, ahol a szerb határ lezárása után sok tízezer ember kelt át a magyar-horvát határszakaszon. A Bajorország és Ausztria közötti ellenőrzés visszaállatás ugyanakkor helyes döntés volt a kancellár értelmezésében.

Merkel kitért arra is, hogy természetesen minden befogadottnak tiszteletben kell tartania a német törvényeket és szabályokat.

„Bátorítok mindenkit, hogy ezt tegye félreérthetetlenül világossá.”

(via 24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.