Terrorizmust támogató posztok miatt perelné a Facebookot egy izraeli csoport

külföld
2015 október 18., 09:41
comments 102

Csoportos kártérítési pert készül indítani a Facebook ellen az Israel Law Center nevű izraeli csoport. Ez nem az első ilyen perük lenne, perelték ők már John Kerry és Hillary Clinton amerikai külügyminisztereket, de még Jimmy Carter volt amerikai elnököt is - utóbbit a "Palesztína: Békét, ne apartheidet" című könyve miatt, amely szerintük dokumentumjellege ellenére is félrevezető állításokat fogalmazott meg Izraelről.

Azt a pert amúgy végül ejtették, de valódi céljukat,

a publicitást

elérték vele. A mostani per se nagyon szólhat többről, legalábbis ahhoz, hogy a Facebookot arra kötelezzék, hogy kártérítést fizessen a terrortámadások áldozatainak, be kéne bizonyítani, hogy a támadások és a felperes szerint terrorizmusra bujtogató posztok között közvetlen összefüggés van.

Ez az amerikai bírósági gyakorlat alapján nehézkés lesz, mert bár az Israel Law Centernek a jordán Arab Bank elleni perében sikerült kártérítést kicsikarnia - az Arab Banknál voltak olyan számlák, amikről a Hezbollahnak is utaltak -, a jogi szakértők szerint az a per nem példaértékű. Akkor a sikerhez az is kellett, hogy az ítélkező bíró kizárja az Arab Bank védelmét a perből azért, mert a bank nem volt hajlandó átadni a könyveit a bíróságnak.

Minden más perben a bíróságok úgy ítélték meg, hogy az Israel Law Centernek nem sikerült bizonyítania a kapcsolatot a terrorizmus és az alperesek cselekedetei között. A Facebook esetében pedig még egy másik elv is irányadó lehet:

a vonatkozó amerikai törvények alapján egy szolgáltató nem tehető felelőssé egy harmadik fél által közölt tartalomért,

arról nem is beszélve, hogy a Facebookra posztolt tartalmak esetében az amerikai alkotmány szólásszabadságot védő 1. kiegészítése is irányadó lehet.

A Facebook egyelőre a konkrét esetet nem kívánta kommentálni, de általánosságban megjegyezte, hogy eleve szűri az erőszakos tartalmakat és még az ISIS-t dicsőítő kommenteket is el szokta távolítani. (Via Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.