Egy biztos, kipihenten várják majd a magyar játékosok a norvégokat

futball
2015 október 19., 10:37
comments 141

November 12. és 15. Ez a magyar válogatott két Európa-bajnoki pótselejtezőjének időpontja. A kettő között két teljes pihenőnap van, pont annyi, mint szeptemberben és októberben volt a magyar válogatott selejtezőmeccsei között. 

Szeptemberben a románok elleni budapesti 0-0 után három nappal Belfastban játszott a válogatott, a fáradt magyarok ellen a 93. percben egyenlítettek az északírek. 

Októberben a feröeriek elleni budapesti meccs után három nappal a mindenki által legyőzött Görögország ellen lépett pályára a magyar csapat. A görögök a negyedik, győztes góljukat a 86. percben szerezték a fáradt magyarok ellen.

A játékosok és Bernd Storck szövetségi kapitány szerint is kevés volt az idő arra, hogy a magyar játékosok kipihenjék magukat a két meccs között. Valóban, ha a magyar válogatott meccsei csak a 85. percig tartottak volna, csoportelsőként zárunk a selejtezőben. Amíg a pár perces rövidítést nem tudja elintézni a magyar spordiplomácia, addig be kell érnünk a harmadik hellyel, és a pótselejtezővel. A norvégok elleni meccsek pedig sokkal keményebbek lesznek, mint a feröeri-görög kettős.

A kondíciót nem a következő három és fél hétben fogják megszerezni a klubjukba addig visszatérő magyar játékosok.

Abban viszont semmi sem fogja zavarni a többségüket, hogy alaposan rápihenjenek a pótselejtezőkre.

A nemzetközi futball heti kétmeccses - a Debrecen számára pokolinak bizonyult - terhelésétől ugyanis már régen megszabadultak a magyar klubcsapatok. 

Az MTK július 9-én búcsúzott az Európa-ligából a Vojvodina ellen. 

A Fradi július 23-án esett ki a Željezničar ellen kettős vereséggel (a bosnyákok az első meccsen a 90. percben szerezték meg a győztes góljukat, a visszavágón a 92. percben biztosították be a győzelmüket). 

A Debrecen augusztus 6-án fejezte be a nemzetközi turnéját, éppen a norvég Rosenborg ellen, kettős vereséggel, 6-3-as összesítéssel.

A Videoton augusztus 27-én, kettős vereséggel szabadult meg a dupla terheléstől, és koncentrálhat azóta kizárólag a hazai feladataira. 

Egy itthon játszó válogatott játékosra november 12-éig három laza tempójú NBI-es meccs vár. És közben egyetlen egyszer hétköznap is pályára kell lépniük, mert egy kupameccset is le kell játszaniuk. Nem nemzetközit, magyart. Ha lehet, az még lazább tempójú, mint egy bajnoki.

Lesz két forduló is a nemzetközi kupákban a pótselejtezőkig, a magyar keretet nem fogja kifacsarni. A Bajnokok Ligájában nemhogy magyar csapat, de magyar játékos sem érdekelt.

Az Európa-ligában elvileg összesen négy játékosunk léphetne pályára, mind a négy Lengyelországban játszik. Hárman a Lech Poznanban, amelyik éppen a Videoton legyőzésével jutott be az Európa-liga csoportkörébe. 

Holmann Dávid egyrészt nem tagja a válogatottnak, másrészt nem is játszik mostanában sem bajnokin, sem az Európa-ligában. Kádár Tamás végigjátszotta az eddigi két EL-csoportmeccset, a hétvégi bajnokin viszont csak kispados volt. Lovrencsics Gergő a hétvégi bajnokin egy félidőt kapott, az Európa-ligában két meccsen 89 percet játszott összesen. Idén még nem szerzett gólt.

A Legia is csoportkörös az Európa-ligában, itt játszik Nikolics Nemanja. A csatár mesterhármast rúgott a hétvégén, 12 fordulóban 15 gólt szerzett a lengyel bajnokságban. Nemzetközi meccsen viszont nem megy neki. Nikolics 118 percet kapott a két Európa-liga meccsen a 180-ból, gólt nem szerzett. A válogatott selejtezőin sem talált be, pedig kilenc meccsen lépett pályára.

Vagyis nincs olyan külföldön játszó magyar játékos, aki végig a pályán lett volna a csapata nemzetközi kupameccsein és közben bajnokit sem hagyott ki.

A Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörében szerzett magyar gólok száma: 0. Gólpasszok száma: 0. 

A válogatottba külföldről hazautazó magyar játékosok sem panaszkodhatnak arra, hogy kifacsarta őket egy keményebb bajnokság. A légiósok közül messze a legjobb csapattal szerződésben álló Bogdán Ádám az edzőcsere ellenére egyelőre maradt kispados a Liverpoolban. Dzsudzsák Balázs csapatkapitány azt a formáját hozza a török Bursasporban, amit a válogatottban mostanában. A válogatottban nyújtott teljesítményével ő maga sem volt elégedett, de persze már megtette az ígéreteit, a klubjában sem kímélik az újabb vereség után. A két bundesligás keretben lévő játékosunk, Szalai Ádám és Stieber Zoltán továbbra sem játszott egy percet sem a német bajnokságban. Kalmár Zsolt pedig a német másodosztályú Lipcsébe sem fér be.

A Bajnokok Ligájában nincs norvég csapat, de játékos három is, Jo Inge Berget a Malmöben a Paris Saint-Germain és a Real Madrid ellen játszott végig, Omar Elabdellaoui a görög Olympaikoszban lépett pályára mindkét meccsen, Havard Nordtveit a Mönchengladbach BL-meccsen játszik. 

Az Európa-liga csoportkörében nulla magyar, de két norvég csapat van, a Debrecent kiverő Rosenborg mellett a Molde. Összesen tíz norvég válogatott lép rendszeresen pályára EL-meccseken, nemcsak norvég csapatban, hanem a skót Celticben, a holland AZ-ban, vagy az orosz Krasznodarban.

A norvégok közül senki nem játszik sztárcsapatban (a 16 éves Martin Ödegarad egyelőre a Real Madrid tartalékjában van), de a légiósaik többsége alapember a csapatában, sőt a heti két meccshez is szokva van. A válogatott keretből ketten játszanak a Premier League-ben, négyen a Bundesligában. Dárdai Herthájában a kapus és a csapatkapitány is norvég. Magyar még ott sincs, ahol magyar az edző. 

UPDATE: A magyar szövetségi kapitány nemhogy kevésnek tartja a heti egy meccset, de kezdeményezte, hogy a pótselejtező előtti bajnoki fordulót halasszák el az NBI-ben. Azzal indokol, hogy így többet tudnának a játékosok együtt készülni. 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.