"Miért, egy néhány ezres tüntetés mit ér?" Az interneten tiltakozik Bokros pártja október 23-án

politika
2015 október 20., 07:51
comments 312

Több jel is utal arra, hogy nem az idei lesz a baloldali ellenzék történetének legerősebb október 23-ája. Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarországért Mozgalom (MOMA) viszont valami egészen újat húzott:

online tüntetést szerveznek aznapra.

photo_camera Vásárhelyi Mária, szociológus

A Maradokitthon.hu leírása szerint azok, akiknek elegük van az Orbán-rendszerből, a honlapon találkoznak 23-án este. Illetve a mozgalom Facebook-oldalára tölthetnek fel képeket magukról, amiben leírják, miért tiltakoznak (a posztban szereplő képek többsége innen származik).

Nem voltunk benne teljesen biztosak, hogy ez vicc vagy komoly, ezért megkerestük a pártot.

Pusztai Erzsébet alelnök elmondta, azért választották ezt a tiltakozási formát, 

mert ilyen még nem volt. 

Az internet szerinte egyre fontosabb, “boldogabb országokban” a Twitternek már komoly szerepe van a politikai demonstrációkban. 

photo_camera Heller Ágnes, filozófus

Pusztai szerint a képek feltöltése az oldalra olyasmi, mint az ablakba kihelyezett gyertyák voltak 1956-ban, csak a mai kor eszközeivel. Sokan ráadásul nem tudnak elmenni a budapesti ellenzéki tüntetésre, nekik ez jó lehetőség (a MOMA egyébként ott lesz a Nemzeti Múzeumhoz szervezett eseményre is).

Az viszont azért jogosan vethető fel, hogy a baloldali ellenzék (oké, a MOMA hivatalosan jobbközép, kapitalista párt, mégis inkább ehhez a színtérhez tartozik) működése, ahogy egyre jobban eljelentéktelenedik, egyre inkább csak virtuális akciókban merül ki. 

photo_camera Bornai Tibor, zenész

Az akciók szervezésében általában viszonylag aktív Kettős Mérce például azt írta Bokrosék megmozdulásáról: “Ez az akció tökéletes példája annak, hogyan lehet teljesen kiüresíteni a politikai cselekvést, hogyan lehet köldöknézegető idiotizmussá zülleszteni azt, aminek a közjó megvalósításának útjait kellene fürkésznie. “

Pusztai erre azt mondta, a MOMÁ-ra nem lehet azt mondani, hogy csak az interneten lennének jelen, rendszeresen szerveznek például kitelepüléseket.

photo_camera Uj Péter, főszerkesztő

Akkor kérdezzük úgy, mit ér egy ilyen online tiltakozás?

“Miért, egy néhány ezer fős budapesti tüntetés mit ér?” 

- kérdezett vissza az alelnök. Szerinte az online demontráció azért is jó eszköz, mert a sajtó jelentős részében úgysem jelennek már meg az ellenzéki események. Az internet viszont szabad.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.