Minden idők egyik legnagyobb hurrikánja érte el Mexikót

katasztrófa
2015 október 24., 03:13
comments 16

Heves esőzéssel és több méter magas hullámokkal érte el Mexikó nyugati partjait közép-európai idő szerint szombaton hajnalban a Patricia hurrikán. Ez az eddig mért egyik legnagyobb erejű hurrikán volt az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánfigyelő Központjának adatai szerint. A mexikói hatóságok egyenesen a valaha volt legerősebb hurrikánról beszélnek.

photo_camera A hurrikán szeme (NOA)


A Csendes-óceán felett kialakult Patricia 5-ös fokozatú hurrikánként érte el a szárazföldet. Manzanillo kikötővárosban fákat és reklámtáblákat döntött ki, kisebb áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. Nagyobb károkat egyelőre nem jelentettek. 

A hurrikán néhány órával később négyes fokozatúvá gyengült. Az előrejelzések szerint napközben tovább fog gyengülni, és trópusi viharrá szelídül. 

photo_camera Hector Guerrero / AFP

Tucatnyi körzetben rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken a hatóságok Colima, Nayarit és Jalisco államokban, az iskolák zárva maradtak. A hurrikán érkezésére készülve a helyiek homokzsákokból emeltek gátakat házaik körül, bedeszkázták az ablakokat és élelmiszerkészleteket halmoztak fel.

Több ezren vonultak szükségszállásokra vagy az ország belseje felé. A kormány katonákat és rendőri egységeket vezényelt a veszélyeztetett területekre. Szerte az országban gyűjtőhelyeket hoztak létre segélyadományok számára.

A hurrikán szeme kilenc kilométer átmérőjű volt, amikor egy viszonylag ritkán lakott vidéken elérte a szárazföldet. A vihar óránként 24 kilométeres sebességgel haladt észak-északnyugati irányban a szárazföld belseje felé. A középpontjában mért szél legnagyobb sebessége elérte az óránkénti 305 kilométert. Néhány órával később a szél sebessége óránként 270 kilométeresre csökkent.

Mexikó csendes-óceáni partvidékének azon a szakaszán, ahol a Patricia elérte a szárazföldet, kis halászfalvak és üdülőtelepek sorakoznak, köztük a fürdőzők körében népszerű Puerto Vallarta, ahonnan turisták ezreit helyezték biztonságba. A hurrikán ezután hegyvidéki területek felett fölé ért, ahol veszélyes áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat.

Az eddigi legpusztítóbb hurrikánok egyike 1959 októberében 1500 ember halálát okozta Mexikóban, és ugyanazt a térséget sújtotta, amerre az előrejelzés szerint a Patricia is tart. (MTI/AFP, felső kép: AFP PHOTO / Jonathan Levinson)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.