Kitelepítené a kóbor macskákat Izraelből az ország mezőgazdasági minisztere

ÁLLAT
2015 november 02., 19:12
comments 187

A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párthoz tartozó Uri Ariel mezőgazdasági miniszter a környezetvédelmi miniszterhez írott levelében évi négy és fél milliós sékeles (mintegy 300 milliós forintos) költségvetést is felajánlott az azonos nemű macskák és kutyák (csak hímek vagy nőstények) őket befogadni kész országba történő kitelepítésére.

A vallásos miniszter szerint a zsidó vallási jog, a halacha tiltja a jelenlegi gyakorlatot, a kóbor állatok ivartalanítását túlszaporodásuk megakadályozására. A politikus szerint ez állatkínzás, és szemben áll a szaporodjatok és sokasodjatok bibliai parancsával. 

Izraelben az elmúlt években az utcákon szemétből élő kóbor macskák elszaporodása miatt mintegy százezer macskát fogtak be és ivartalanítottak. Ezt a mezőgazdasági minisztérium egyik legsikeresebb kezdeményezésének tekintik a környezetvédők, mert az enyhe téli időjárás miatt különben elárasztanák a városokat a kukákból táplálkozó négylábúak. 

Az állatvédők hétfőn tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek a program folytatása érdekében, már több mint kilencezren csatlakoztak felhívásukhoz. Egy neves tel-avivi állatorvos, Rafi Kishon - Efrájim Kishon magyar származású humorista fia - a közszolgálati rádióban és Facebook-üzenetben szállt szembe a macskák külföldre telepítésének tervével. Kishon hangsúlyozta, hogy az izraeli macskák ökológiai védelmet nyújtanak különböző kártékony állatok, például a patkányok és a kígyók ellen, valamint ivartalanításuk nem tekinthető állatkínzásnak a modern fájdalomcsillapító eljárások mellett. 

Hétfőn számos izraeli politikus tette közzé macskája fényképét a különböző internetes közösségi fórumokon, ezzel is síkra szállva a macskák Izraelben tartása mellett és Uri Ariel javaslatával szemben. (YNet, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.