Kampány indul a mindenkit mindenért beperlő politikusok ellen

POLITIKA
2015 november 03., 09:08
comments 118

PolitiKUSS! néven indít tiltakozó kampányt a TASZ, mert zavarja őket újságírók, bloggerek és hétköznapi emberek kerülnek ezért a bíróság elé, mert politikusoknak szólnak be.

A civil szervezet szerint probléma különösen vidéken nehezíti meg a polgárok életét, ahol a helyi hatalom képviselői jogi eszközökkel torolják meg az őket érő kritikát. A hatályos szabályozás szerint az ilyen esetekben párhuzamosan indítható polgári- és büntetőeljárás.

Ráadásul a büntetőeljárás során az országgyűlési képviselőket, polgármestereket kiemelt védelem illeti meg. Míg tehát az átlagember az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel képviseli a vádat, addig

az országgyűlési képviselők és polgármesterek helyett az állam átvállalja ezt a feladatot: a rendőrség nyomoz, a vádat az ügyész képviseli, és ez egyetlen fillérjükbe sem kerül.

A megvádolt személytől pedig még az ítélet előtt ujjlenyomatot vesznek és lefényképezik, mintha súlyos bűncselekményt követett volna el. Kiemelik, hogy ez különösen nagy problémát jelent ma, amikor a polgárok sűrűn találkoznak a politikai hatalom üzeneteivel, és egyre ritkábbak a kritikus hangok.

A közlemény szerint a jogi nyomásgyakorlás a kritika további halkulását eredményezheti, sőt hatalommal szembeni tényeken alapuló kritika, a korrupció leleplezése is csökken, ha az újságírók és kritikus polgárok több százezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezhetőek, vagy akár büntetőeljárás indulhat ellenük.

A TASZ ezt nem fogadja el, szerintük egy közszereplőnek igenis tűrnie kell az erős kritikát.

El akarják érni, hogy a parlament módosítsa a polgári- és a büntető törvénykönyv erre vonatkozó szabályait. A kampány honlapján keresztül mindcenki elküldheti a szervezet erre vonatkozó tervezetet a képviselőjének, valamint megkérheti, hogy tartózkodjon a kritikusaival szembeni jogi eljárások megindításától.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.