Rajtad is kifog az 50 centes kérdés, amit az ausztrál gimnazisták túl nehéznek találtak?

TUDOMÁNY
2015 november 03., 12:56
comments 589

Forr, rotyog, bugyborékol az ausztrál internet: a gimnazisták arra panaszkodnak, hogy a VCE Further Maths nevű vizsgán túl nehéz volt az 50 centesekre vonatkozó feladat.

Az ausztrál 50 centesnek 12 egyenlő oldala van, így néz ki:

photo_camera

A kérdés pedig az volt, hogy ha két ilyen érmét egymás mellé állítunk az élükre, úgy, hogy egy oldalukkal érintkezzenek, akkor milyen szöget zár be egymással az két szembenéző oldaluk, amelyik nem érintkezik a másikkal. 

 Így érthetőbb:

photo_camera

A kérdést sok diák túl nehéznek találta, a tanárok mondták, hogy nem is nehéz, csak a gyerekek túlgondolták a megoldást.

A feladat ráadásul feleletválasztós volt,a  következő lehetőségek közül lehetett választani:

  1. 12
  2. 30
  3. 36
  4. 60
  5. 72

Na, mennyi?


A helyes megfejtéshez görgess egy picit, ott van magyarázó videó is.





























Megfejtés: 60 fok

(Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.