Na de mit mond Orbán Viktor a tudósoknak?

POLITIKA
2015 november 04., 18:03
comments 172

Orbán Viktor a Tudományos Világfórum budapesti ülésén beszélt, naná hogy nem másról, mint a migrációról.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.
photo_camera Új hajstílus? MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.

Itt a nyugati világ országaiban ha egy vezető politikus a pódiumra lép, akkor mindenki biztos lehet abban, hogy az újkori népvándorlásról, annak mozgatórugóiról és következményeiről fog beszélni, most sem tehetünk mást – kezdte beszédét a magyar miniszterelnök.

"Őrült időket élünk",

mondta Orbán.

"Közel-keleti országokból kivándorlókkal nézünk farkasszemet, miközben Afrika mélye is megmozdult."

Orbán szerint ez egy szabályozatlan folyamat, aminek az "elönzönlés" a tudományosan legszabatosabb elnevezése. A kihívás "összeroppanthatja a nyugati világot".

Egy kulturális, világhatalmi átrendeződés zajlik éppen, mondta a magyar miniszterelnök, aki szerint akár fegyveres konfliktusok is lehetnek a globális migrációs nyomásból.

"A józan ész szabályait követve azt mondhatjuk, hogy kétféle ember létezik. Az egyik azt nézi, ami van, a másik azt nézi, ami nincs."

– mondta Orbán, aki szerint előbbi be van zárva a jelenbe, utóbbi viszont készen áll arra, hogy új válaszokat keressen. Ezért a politikában az utóbbi képességekkel rendelkező emberekre van szükség.

A tudományos tanácskozások is ebben a keretben értelmezendőek, mondta Orbán. Ezen a ponton félbeszakították a magyarul beszélő miniszterelnököt, hogy a nemzetközi közönség nem érti a beszédét.

"Egyvalamit érdemes szem előtt tartanunk: mindannyiunk munkáját a cél iránti alázatnak kell áthatnia"

– mondta Orbán, aki szerint a politika és a tudomány sem lehet öncélú.

"Vakon száguldunk valamilyen kimenetel felé, de miközben mindez nyilvánvaló, mégsem teszünk eleget ellene"

– mondta Orbán, aki hiányolja a józan eszet, és aggódik, hogy az emberek a világrengés martalékai legyenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.