Ponta lemondása sem elég a bukaresti tüntetőknek, előrehozott választásokat akarnak

külföld
2015 november 05., 05:19
comments 91

Szerdán lemondott Victor Ponta román miniszterelnök. Bár a hivatalos indoklás szerint a bukaresti Colectiv nevű klubban szombaton történt tragédia miatt távozott posztjáról a politikus, mindenki tudta, hogy a valódi ok nem a tűzvész, amiben 32 ember halt meg, hanem

a korrupció.

Pontát és a hozzá közel állókat az utóbbi hónapokban egyre jobban nyomorgatta a román korrupcióellenes ügyészség, több vádpontban bíróság előtt kell felelnie. Ebben a helyzetben különösen rosszul jött a szombati diszkótűz: a klub - nyilvánvalóan legalább a helyi politikusok tudtával - megfelelő engedélyek nélkül működött, és több áldozat úgy halt meg a kórházakban a hétvégén, hogy fél éve a bukaresti főpolgármester közeli barátjának cége szerelt fel kilencmillió euróért egy égési sérüléseket kezelő osztályt a román fővárosban, csak éppen ez „technikai okok miatt” nem üzemel.

Ezért kedden több tízezres tömeg vonult a bukaresti utcákra Ponta távozását követelve, Az ok tényleg csak a felszínen volt a diszkótűz, mélyen a legtöbben az egész korrupt és rohadó román rendszer ellen tüntettek.

Ponta a lemondását indokló beszédben részben ki is tért erre.

Viszont már ebből is látszott, hogy az elégedetlenkedők többsége nem fog pusztán attól megnyugodni, hogy Ponta lemond:

szerdán, a miniszterelnök lemondása után is nagyjából 30 ezren vonultak föl Bukarestben.

További politikai reformokat és előrehozott választásokat követelt a tömeg. A BBC hírei szerint szerdán még többen tüntettek, mint kedden, hiszen kedden csak kb, 30 ezren lehettek.

Ponta egy tévébeszédében azt mondta, reméli, hogy a kormány kielégíti majd az utcára gyűlő emberek igényeit.

Pontával együtt a szombati tűz miatt távozott posztjáról a román belügyminiszter és annak a bukaresti kerületnek a polgármestere, ahol a tragédia történt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.