Nagy győzelmet arathatott a demokratikus ellenzék Mianmarban

külföld
2015 november 09., 06:09
comments 30

"Még korai gratulálni a jelöltjeinknek, akik nyerni fognak", 

mondta a mianmari demokratikus ellenzék ikonikus vezére, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Csí (Aung San Suu Kyi) a vasárnapi választások után.

Azért nyilatkozott ilyen óvatosan, mégis sugalmazóan, mert a választás eredményeit a várakozásokkal szemben egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az ellenzék saját értesülései arra utalnak, hogy fölényes győzelmet arattak.

Mianmarban, az egykori Burmában 25 év után tartottak először demokratikus választásokat:

25 évvel ezelőtt Szú Csí nyerte a választást, aminek az eredményét a rezsim nem ismerte el. Szú Csí-t az 1990-es győzelme után őrizetbe vették, két évtizeden át fogságban tartották.

Most a választás után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy bár az eredményeket a vártnál később fogják nyilvánosságra hozni, "úgy hiszem, van elképzelésük az eredményekről".

A választási eredményeket az eredeti tervek szerint helyi idő szerint hétfőn reggel kilenckor kellett volna ismertetnie a választási bizottságnak, de ezt délutánra - magyar idő szerint délelőtt fél tízre - halasztották.

A szavazókörökből érkező hírek szerint mindenesetre biztosnak tűnik, hogy az elnökségtől a katonai junta által a demokratikus átmenet részeként alkotott alkotmányban eltiltott Szú Csí Nemzeti Demokratikus Ligája (NLD) megszerezte a szavazatok többségét.

A választás előtt voltak félelmek, hogy a hadsereg, ami 1990-ben erőszakkal akadályozta meg az NLD győzelmét - a pártot betiltotta, Szú Csít letartóztatta -, most megint puccsal reagálhat az eredményekre, de ezt a hadsereg fővezére, Min Aung Hlaing eloszlatta. Azt mondta, hogy "nincs ok rá, hogy ne fogadjuk el a választási eredményeket". 

UPDATE: Még megnyugtatóbb, hogy azóta a mianmari kormánypárt elismerte vereségét, és jelezte, hogy elfogadja a választás eredményét.

Mianmarban az elmúlt 6-7 évben kezdődött meg a demokratikus átmenet, aminek a részeként elengedték a politikai foglyokat, 2010-ben pedig már tartottak egy választást - bár azt a nemzetközi közösség szerint a hadsereg el is csalta. A mostani választást viszont tízezer nemzetközi megfigyelő követte, köztük az ENSZ és az EU küldöttei is: első jelentéseik szerint a választás javarészt átláthatóan zajlott.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a választás problémamentes lett volna:

négymillió, emigrációban élő burmai nem szavazhatott, ahogy az ország elnyomott muzulmán kisebbsége, egymillió rohingya sem.

(Via The Guardian. Címlapkép: AFP PHOTO / Nicolas ASFOURI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.