Szar alakú luxushotel miatt kerülhet le a világörökségi helyek listájáról Edinburgh

külföld
2015 november 09., 19:16
comments 81

A skót főváros egész Nagy-Britannia egyik legszebb városa, egészen káprázatos belvárossal. Hegyek szegélyezik, ott a vár, rengeteg a középkori épület. 

Ebbe a belvárosba terveztek egy elég extravagánsnak tűnő új hotelt, ami meglehetősen felháborított jónéhány helyi lakost, de mintha még ez önmagában nem lenne elég, az UNESCO pedig revizorokat küld a helyszínre, hogy felülvizsgálják a kérdést, maradhat-e a világörökségi helyszínek között Edinburgh belvárosa a hotel megépítése után. 

photo_camera Kép: Jestico + Whiles

Az új hotel ellen tiltakozók szerint az épület spirálisan tekeredő szarkupacra emlékeztet. A tervezők jobban szeretik szalaghotelnek hívni az épületet, de az utca skótja nem nagyon akar tudomást venni az alkotói szándékról. Az ingatlan átalakítása mögött amúgy gigantikus üzlet húzódik: egy 1,27 milliárd dolláros városfejlesztési projekt egyik elemeként újulhat meg a régi bevásárlóközpont, amiből így furán csavart díszítésű hotel lenne. 

Tovább ront a helyzeten, hogy az épület a város központjában van, közvetlenül a legjobb kilátást biztosító Calton Hill alatt. A szalagok felépíétésével ráadásul 20 méterrel magasabb is lenne az épület, mint eddig volt, ezzel pedig még inkább belelógna mindenki látképébe. A szarhotel mentségére lehet mondani, hogy elődjét, a hatvanas években emelt bevásárlóközpontot is utálta mindenki, a belváros legrondább épülete volt, egy ormótlan betontömb, amiből egyébként elég kevés van arrafelé, a történelmi városrész közepén. De annak legalább nem volt szar a tetején. 

photo_camera Edinburgh látképe most (Giuseppe Milo / Flickr
)

A fejlesztők szerint a városra nagyon ráfér egy új luxushotel, a szálló tetején pedig egy galéria lesz, amit majd bárki látogathat. 

Az UNESCO fenyegetése ugyan komolynak tűnik, de az éptészeti szaksajtó szerint a világörökségi listáról nehéz lekerülni, nagyon sokszor derült már ki, hogy ilyenkor csak fenyegetőzik az örökségvédelmi világszervezet. (CityLab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.