Százmillióan szegényedhetnek el 15 éven belül a klímaváltozás miatt

gazdaság
2015 november 09., 04:19
comments 57

A Világbank szerint az éghajlatváltozás mezőgazdaságra és a fertőző betegségek terjedésére gyakorolt hatásai miatt a következő másfél évtizedben százmillió embert taszíthat szegénységbe.

Előrejelzésük szerint 2030-ig öt, 2080-ig akár harminc százalékkal is csükkenhetnek a terméshozamok világszerte. De a hőmérséklet növekedése általában is csökkentheti a termelékenységet, arról nem is beszélve, hogy az egyre melegedő éghajlat kedvez a malária és más fertőző betegségek terjedésének is.

A jelentés szerint a szárazságoknak kitett emberek száma 2030-ig 9-17 százalékkal, 2080-ig 50-90 százalékkal fog nőni. Az élelmiszerárak Afrikában a következő másfél évtizedben 12 százalékkal nőhetnek, miközben itt a legszegényebb háztartások már ma is jövedelmük 60 százalékát ételre kénytelenek költeni.

Ahogy ez, úgy a klímaváltozás egyéb hatásai is az átlagnál jóval súlyosabban érintik a szegényeket, a Világbank szerint ők kevésbé vannak felkészülve a kihívásokra, amit a tengerszint emelkedése, az áradások és a szárazság jelentenek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.