Egy kormányzati gyógyszerészeti intézet vezetője szerint a gyermekgyógyászatban megkérdőjelezhetetlen a homeopátiás szerek létjogosultsága

TUDOMÁNY
2015 november 11., 16:39
comments 768

Hétfői hír, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, ami szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.

Korábban pedig a vezető ausztrál orvosi testület 225 homeopátiáról szóló kutatás felülvizsgálata alapján arra jutott, hogy a homeopátia nem gyógyít semmilyen betegséget.

Most erre reagált az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nevű kormányzati szerv főigazgatója, Pozsgay Csilla, akit áprilisban nevezett ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Fotó: Soós Lajos / MTI
photo_camera Pozsgay Csilla Áder János és Pozsgay Imre között (Fotó: Soós Lajos / MTI)

Az OGYÉI közleményt küldött az MTI-nek, amiben azt írja, egy uniós jogszabály az alapja a homeopátiás készítmények magyarországi forgalmazásának, de ezen szerek esetében is ellenőrzött a gyártás, a termék tisztasága, minősége, előállításukhoz gyógyszergyártási engedély kell, csak a hatásosságot nem kell bizonyítani. Ha homeopátiás gyógyszert orvosi javallattal kívánnának forgalomba hozni, annak hatásosságát ugyanúgy kell bizonyítani, mint a többi gyógyszerét.

Az OGYÉI szerint a hatályos rendelet értelmében a homeopátiás készítmények, ha bizonyos feltételeket teljesítenek (nincs feltüntetve javallat, a kiindulási anyag hígítási foka biztosítja az ártalmatlanságot, kizárja a mérgezés lehetőségét), akkor egyszerűsített engedélyezésre jogosultak, azaz sem állatkísérleteket, sem embereken klinikai vizsgálatokat nem kell az engedélyhez elvégezni.

A közleményben idézték Pozsgay Csillát, az OGYÉI főigazgatóját, aki szerint a tudományos szakmai közéletben egyre több vitát vált ki a homeopátiás szerek létjogosultsága, de a magyarországi hatóságnak egyelőre nincs tudomása arról, hogy a homeopátiás készítmények tekintetében az Európai Bizottság kezdeményezte volna a gyógyszerkódex módosítását, intézetük a bizottság állásfoglalását kérte a szabályozás esetleges módosításával kapcsolatban.

A főigazgató szerint a homeopátia elfogadottsága országonként eltérő, és vannak olyan területek, így például a gyermekgyógyászat, ahol ezen készítmények létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

Szerinte tudomásul kell venni, hogy a hagyományos klinikai vizsgálatok nem alkalmasak a homeopátiás szerek hatásosságának igazolására, és vélhetően hosszabb folyamat lesz míg ezen készítmények helyét és szerepét pontosan tisztázni lehet. Ha betiltanánk a homeopátiás szerek alkalmazását, amire most egyébként nincs lehetőség, akkor sokkal kevésbé ellenőrizhető környezet alakulna ki, ez pedig megengedhetetlen – mondta Pozsgay Csilla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.