Nem fog együtt vacsorázni a francia és az iráni elnök, mert nem tudtak megegyezni abban, hogy legyen-e bor az asztalon

külföld
2015 november 11., 06:01
comments 205

Hamarosan indul Hasszán Rohani iráni elnök európai körútja, és már az elején komoly döcögők lehetnek, mert sikerült összekülönbözni a franciákkal a szinte egyetlen olyan dolgon, amit tényleg véresen komolyan vesznek Franciaországban: a gasztronómián. 

A francia RTL információi szerint a Francois Hollande elnökkel közös vacsorára az irániak az iszlám elvárásoknak megfelelő halal étkezést vártak el, természetesen bor nélkül. Ugyanakkor ez a franciáknak sok volt, ők inkább egy alkoholmentes reggelit ajánlottak fel. Ez viszont az irániaknak volt kevés, szerintük ez az ajánlat egyszerűen túl olcsó volt. 

photo_camera Rohani az ENSZ-ben. AFP PHOTO/DON EMMERT

A nézeteltérés végleg meg is fúrhatta a közös étkezést, mostani információk szerint a két elnök egy négyszemközti beszélgetésre fog inkább leülni jövő kedden. 

Ez lesz Rohani első európai útja elnökként. Elsőnek Olaszországba megy, ahol találkozik a miniszterelnökkel, Matteo Renzivel, a pápával és olasz cégek vezetőivel is. Onnan megy tovább Franciaországba. Az útnak az ad nagy jelentőséget, hogy az iráni atomprogram elfogadása után sok nemzetközi szankció véget érhet, és kinyílhat az iráni piac a nyugati országok előtt is. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.