Egy második szíriai migráns is lehetett a párizsi támadók között

külföld
2015 november 15., 08:16
comments 682

A Reuters szerint a péntek esti párizsi terrortámadás végrehajtói között lehetett egy második szíriai bevándorló is.

Szombaton este bejárta a sajtót, hogy október 3-án menedékkérőként regisztrálták a görög hatóságok a Stade de France stadionnál történt robbanás helyén talált szíriai útlevél tulajdonosát, egy (az iratai szerint) Ahmad Almohammad nevű, 25 éves férfit.

A második szíriai bevándorlót a szerb sajtó állítólag azonosította, és meg is neveztek egy 25 éves gyanúsítottat, aki szintén október 3-án lépett görög területre, majd október 7-én lépett be Macedóniából Szerbiába.

Ezt az útlevelet találták meg a Stade de France-nál a francia rendőrök. (Forrás: Blic.rs, via Blikk.hu)
photo_camera Ezt az útlevelet találták meg a Stade de France-nál a francia rendőrök. (Forrás: Blic.rs, via Blikk.hu)

Egy görög hatósági személy azonban azt mondta a Guardiannak, hogy egyelőre nem tudták kétséget kizáróan megerősíteni, hogy valóban volt a támadók között egy másik olyan férfi is, aki az idei bevándorlási hullámban kelt át Európán.

Az első merénylőt, akinek megtalálták az útlevelét, a görögök az útlevél sorozatszáma alapján tudták könnyen azonosítani. A második esetben azonban a francia hatóságok nem sorozatszámot küldtek, hanem egy nevet, a görögök szerint pedig az adott név, vagy valami ahhoz hasonló 4-szer vagy 5-ször szerepel az adatbázisukban, így nem tudnak biztos adatokkal szolgálni.

Egy amerikai titkosszolgálati forrás szerint a megtalált szíriai útlevél hamisítvány. Ettől még regisztrálhatták a bevándorlót a hamis útlevélszámmal, ez csak annyit magyarázhat meg, hogy ha egy korábban is ismert terrorista érkezett volna, akkor azt miért nem vették észre sehol a hatóságok.

Minden esetre, ha a merénylők, valóban október 7-én értek Szerbiába, akkor már le volt zárva a szerb-magyar határ, így a szerbiai Sidnél kelhettek át Horvátországba, majd

elérték Magyarországot, még a horvát zöldhatár lezárása előtt.

A horvát és a szerb határ lezárása közötti időben Magyarország migránsok tízezreit buszoztatta át horváttól az osztrák határhoz lényegi ellenőrzés nélkül. Tehát ha az időpontok stimmelnek, akkor a párizsi merénylők ilyen magyar buszokon is ültek. 

A horvát RTL közben azonosította a Stade de France-nál talált útlevél tulajdonosát. A férfi Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon keresztül jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott.

A férfit a horvátországi opatovaci sátortáborban regisztrálták október 8-án.

Az horvát RTL értesülései szerint a francia rendőrség elküldte az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát minden olyan országnak, amely érintett a migrációs válságban.

Az opatovaci sátortáborban ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak, kép alapján sikerült azonosítani ezt a merénylőt is.

Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább, ahonnan a magyar hatóságok szervezésében buszokkal mehettek tovább Ausztria felé.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak azt mondta, hogy ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.