Síró Eiffel-tornyos képregénnyel magyaráznák el a francia gyerekeknek, hogy mi történt

külföld
2015 november 16., 17:34

A francia oktatási minisztérium is támogatja azt a szórólapot, amelyen alsós gyerekeknek magyarázzák el képregényes formában a pénteki párizsi terrortámadásokat.

photo_camera Forrás: Astrapi.com

A kisgyerekek számára is érthetően megfogalmazott szöveg arról ír, hogy a támadássorozatot olyan emberek követték el, akik "tele voltak gyűlölettel". A képregény szerint a válogatás nélkül mindenkit megtámadó terroristák azt szeretnék elérni, hogy mindenki féljen.

A szórólapon olyan kérdések is szerepelni, mint a

  • Miért öl meg bárki ártatlan embereket?
  • Kik azok a terroristák?
  • Mit tehetünk mi?

Vannak rajta idézetek is kisgyerekektől. A 8 éves Julie például azt kérdezi, hogy "igaz, hogy Franciaország háborúban áll?". A 10 éves Noé pedig azt mondja, hogy "Nem láttam a képeket, de nem is szeretném, mert szörnyű dolgok vannak rajtuk. Csak azt szeretném megérteni, hogy miért csinálták."

A szórólap szerint a terroristák olyan emberek, akik erőszakkal akarnak érvényt szerezni a gondolataikanak. 

"Félek a terrorizmustól" - mondja egy kisfiú. "De a terroristák még jobban félnek a szabadságtól" - válaszolja egy kislány.

A képregény igyekszik megkülönböztetni a terroristákat a muszlimok többségétől. "Ezeknek az erőstakos embereknek semmi köze a muszlimok többségéhez, akik csenben élik meg a hitüket. Azért támadják Franciaországot, mert ez egy szabad ország, ahol bárki szabadon élhet és fejezheti ki magát. Franciaország háborúban áll a szíriai és iraki iszlamistákkal, ezért próbálnak bosszút állni."

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.