Jelentkezett a haverjainál a szökésben lévő párizsi merénylő

Terrorizmus
2015 november 21., 17:43
comments 244

Az ABC News-nál jelentkezett két ember, akik azt állítják, hogy kedden Skype-on beszéltek Salah Abdeslammal. Ő az a terrorista, aki egyetlenként az elkövetők közül túlélte a péntek 13-i párizsi merényletet. A rendőrség nagy erőkkel üldözi.

Abdeslam állítólag azt mondta, hogy Brüsszelben van, és segítséget kért, hogy Szíriába juthasson.

A rendőrök azt tudták, hogy a merénylet másnapján Brüsszelbe érkezett, így a beszámoló életszerűnek tűnik. Pláne, hogy Abdeslam Mohamed nevű testvére megerősítette, hogy neki is szóltak a telefonhívásról. Mohamed felszólította a testvérét, hogy adja fel magát.

Szalad Abdeszlam, a 2015-ös párizsi terrortámadás-sorozat egyetlen életben maradt elkövetője és kitervelője
photo_camera Salah Abdeslam körözési lapja.

Salah Abdeslam azt mondta, hogy az Iszlám Állam területére akar eljutni. 

Arról panaszkodott, hogy miközben üldözi a francia és a belga rendőrség is, az Iszlám Állam helyi emberei is elégedetlenek vele, mert nem robbantotta fel magát. 

Azt is állította, hogy neki csak kis szerepe volt a merényletben, bár ezt a haverjai se hiszik el neki. A francia rendőrök szerint egyike volt az éttermeknél gyilkoló terroristáknak.

A testvére azt mondta, hogy Abdelhamid Abaaoud befolyása alatt állt, akivel 2010-ben együtt buktak le egy rablás után. Abaaouddal szerdán végeztek a párizsi rendőrök, ő volt valószínűleg a párizsi merényletek fő szervezője.

Salah Abdeslam egy évig brüsszeli tömegközlekedési vállalatnál dolgozott mint biztonsági őr és karbantartó, ám onnan kirúgták, mert túl sokat lógott a munkából. Azóta segélyből élt, illetve kábítószert is árult. A haverjai szerint sok hasist szívott, szinte mindig be volt tépve.

Az ABC-nek nyilatkozó haverjai utoljára a párizsi merénylet előtt 10 nappal látták, akkor is hasist szívtak éppen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.