Hoppá, találtak még egy bolygót a Naprendszerben!

TUDOMÁNY
2015 november 22., 12:09
comments 249

Bár galaktikus értelemben a Naprendszer bolygónk hátsó kertje, ez a hátsókert kicsit olyan, mint a kedves georgiai redneckeké volt, akiknél fiatalságom egyik évét töltöttem:

a gaz között megbújik ez-az. Ahogy a georgiai mondás tartja, nem is vagy igazi redneck, ha fűnyírás közben nem találsz egy-két autót.

A Naprendszer bizonyos értelemben a világ legnagyobb redneck-kertje: külső peremén trilliószámra keringenek mindenféle méretű objektumok, így bár azt várnánk, hogy legalább a Naprendszer bolygóit felfedeztük már mostanra, bármikor előkerülhet egy újabb, eddig ismeretlen darab.

Az ott, ni! Fotó: Scott Sheppard, Chad Trujillo és Dave Tholen / Subaru Telescope
photo_camera Az ott, ni! Fotó: Scott Sheppard, Chad Trujillo és Dave Tholen / Subaru Telescope

Elő is került:

a tudósok felfedezték az egyelőre csak fantáziátlan katalógusszáma alapján V774104-nek nevezett törpebolygót,

ami kétszer olyan messze van a Naptól, mint a Plutó, és egyelőre ismeretlen pályán kering.

A bolygót Scott Sheppard, Chad Trujillo és Dave Tholen fedezték fel a hawaii Subaru Űrteleszkóppal. A három tudós amúgy eleve a Naprendszer objektumainak feltérképezését tűzte ki céljául. (Via The Daily Dot)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.