Szijjártó sem mondja meg, hogy Vajna közpénzből vette-e meg a TV2-t

PÉNZ
2015 november 22., 10:41
comments 132

A médiapiacon tartja magát a hír, hogy Andy Vajna az állami Eximbankon keresztül közpénzt is felhasznált a TV2 üzemeltető cégeinek felvásárlásához. A csomag piaci értékét, hitelekkel és minden eszközzel együtt, az üzlet ismerői 20 milliárd forintra teszik. (Erről korábban itt írtunk.) A 444.hu adatigénylését az Eximbank banktitokra hivatkozva visszautasította. 

Eximbank
photo_camera Az Eximbank épülete a Nagymező utcában.

Az Együtt párt képviseletében Szabó Szabolcs a héten írásbeli kérdést intézett Szijjártó Péter külügyminiszterhez, az ő minisztériuma gyakorolja ugyanis a bank tulajdonosi jogait, és ő felel a tavaly 627 milliárd forint mérlegfőösszeget felmutató állami bank kihelyezéseiért. 

A külügyminiszter azonban ugyanazzal a hivatkozással nem adott választ a kérdésre, mint a 444 adatigénylésére. A miniszter válasza szerint „a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994 . évi XLII. törvény, a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény, valamint a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény vonatkozó rendelkezései értelmében, a képviselői kérdés banktitkot és biztosítási titkot érint, amelyek tekintetében titoktartási kötelezettség áll”.

Közleménye szerint a párt most a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul, mert az alapítói határozatok ilyen ügyekben nem számítanak banktitoknak, amit mutat, hogy korábban a Magyar Fejlesztési Bank is adott információt ilyen kérdésekre válaszul. Az Együtt szerint ők nem a kölcsönszerződést vagy annak részeit kérték nyilvánosságra hozni, hanem a tulajdonosként eljáró minisztérium alapító döntéseit a nagy összegű hitelekről, ami nyilvános információnak kellene minősüljön.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.