Az új lengyel kormány be akart tiltani egy Jelinek-színdarabot

külföld
2015 november 23., 21:07
comments 429

Lengyelország új kormánya néhány nappal a hivatalba lépése után meg akarta akadályozni a Nobel-íjas osztrák feminista író, Elfride Jelinek A halál és a lányka című drámájának bemutatóját a wroclawi Lengyel Színházban.

A lengyel sajtó szerint azért akarták betiltani a darabot, mert a színdarabban szexuális cselekményt mutatnak be a színpadon.

Piotr Glinski kulturális miniszter szerint a dráma rendezése vét „a társadalmi együttélés szabályai ellen”. A darab anya és lánya konfliktusáról szól, az emberek által átélt és továbbadott elnyomásról, a testi, lelki és szexuális erőszakról.

photo_camera Piotr Glinski 2013-ban (Fotó: Piotr Drabik / Wikipedia)

Rafal Kowalski, Wroclaw érsekségének szóvivője szerint „a művészet szabadsága nem határtalan”, és tiszteletben kell tartani az emberek méltóságát.

A szombat esti premiert mégis megtartották, bár a rendőrség információi szerint 20 tiltakozó próbálta megakadályozni a bejutást a színházba, néhányukat le is tartóztatták.

A wroclawi színház vezetője, Krysztof Mieszkowski a kulturális miniszter lemondását követelte, és példa nélküli cenzúrakísérlettel vádolta Glinskit.

A TVP állami televízió felfüggesztette egyik riporterét, aki a miniszterrel vasárnap készített interjúban bíráló kérdést tett fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.