Gambia elnöke közölte, hogy betiltja a nők nemi szervének csonkítását

külföld
2015 november 24., 17:22
comments 106

Yahya Abdul-Aziz Jemus Junkung Jammeh, Gambia 50 éves elnöke bejelentette, hogy törvénytelenné nyilvánítja a fiatal lányok nemi szervének csonkítását, azaz a szeméremajkak és a csikló kivágását, ami gyakran élethosszig tartó egészségügyi komplikációkhoz (vérzés, fertőzés, hüvelyi fájdalom és meddőség) vezethet.

A gyakorlatot, ami a kis nyugat-afrikai állam nőinek háromnegyedét érinti, egyelőre nem tudni, mikortól tiltják be hivatalosan. Jogvédők azt mondták, meglepte őket az elnök, ezt a lépést még sokáig nem várták volna tőle.

A Guardian korábban világméretű kampányt indított a barbár szokás ellen, aminek Afrikában és a Közel-Keleten 130 millió nő esett áldozatául, és ami állítólag a 2 milliós Gambiában egyre elterjedtebb, 14 éves korig a lányok 56 százalékán végrehajtják.

Yahya Jammeh és Barack Obama találkozása. Forrás: wikipédia
photo_camera Yahya Jammeh és Barack Obama találkozása (Fotó: Fehér Ház)

Gambia elnöke egyébként korábban gyerekek előtt arról beszélt, hogy aki homoszexuális lesz, annak elvágja a torkát, és a fehér emberek sem állíthatják meg, valamint brit homeopatákkal karöltve azt is állította, hogy feltalálta az AIDS ellenszerét(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.