Lemondott a lengyel korrupcióellenes hivatal főnöke

külföld
2015 november 24., 21:28
comments 34

Lemondott Pawel Wojtunik, a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA) főnöke – közölte a lengyel közszolgálati televízió. A lengyel sajtó a tavaly kirobbant lehallgatási botránnyal hozta kapcsolatba a lemondást.

Elzbieta Witek kormányszóvivő elmondta: nincs tudomása a lemondás indokáról.

Délelőtt elsőként a konzervatív TV Republika hírtelevízió oknyomozó újságírója, Cezary Gmyz beszélt Wojtunik „leváltásáról”, mert Wojtunik volt az egyik szereplője a tavaly nyáron kirobbant, több vezető lengyel politikus leváltását eredményező lehallgatási botránynak.

Wojtunik az egyik közzétett hangfelvételen Elzbieta Bienkowska korábbi infrastrukturális miniszternek egy titkosszolgálati eljárás részleteit mesélte el, Gmyz szerint ezzel államtitkot sértett. Bienkowska jelenleg a belső piacért felelős EU-biztos. 

A TV Republika és más lengyel médiumok hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a CBA új főnökének Ernest Bejdát, a CBA volt igazgatóhelyettesét nevezik ki. Bejda a múlt héten kormányra lépett nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) 2005-2007-es kormányzása idején dolgozott a CBA-nál.

Wojtunik az ötödik lengyel titkosszolgálati vezető, aki a PiS-kormány beiktatása után lemondott. Múlt csütörtökön a Belbiztonsági Hivatal (ABW), a hírszerzés (AW), a katonai elhárítás (SKW) és a hírszerzés (SWW) vezetője mondott le. A lemondásokat a kormányfő elfogadta, ezután új titkosszolgálati főnököket neveztek ki.

A CBA főnökét 4 éves ciklusra nevezi ki a lengyel kormányfő. Wojtunik, akit 2009-ben neveztek ki, második szolgálati ciklusát teljesítette. Elődje a jelenlegi PiS-kabinetben a titkosszolgálatokat felügyelő Mariusz Kaminski volt – írja az MTI.

(Ma egyébként Baldauf László, a magyar CBA elnöke is bejelentette, hogy 60 évnyi munkában töltött idő után az év végén nyugdíjba megy.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.