Szíriai felkelők leszedtek egy orosz helikoptert

Terrorizmus
2015 november 24., 16:27
comments 470

Kényszerleszállást hajtott végre egy orosz helikopter Szíriában a török határ közelében, miután szíriai felkelők rakétával eltalálták – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai ellenzéki szervezet.

A helikopter Latakia tartományban, a szíriai kormányerők kezén lévő területen hajtott végre kényszerleszállást.

Egy szíriai lázadócsoport azt állította, hogy páncéltörő rakétával találták el a helikoptert. Erről videót is közzétettek az interneten, amin az is látszik, hogy a helikopter egy későbbi, második találat után fel is robban.

A helikopter kilövő felkelőcsoport a kormányerők ellen harcoló Szíriai Szabad Hadsereg (SZSZH) nevű koalíció része, ami korábban TOW típusú páncéltörő rakétákat kapott az USA-tól.

photo_camera A helikopter felrobbantása

A közlés szerint a helikoptert ugyanabban a térségben érte támadás, mint a Szu-24-es orosz vadászgépet, amit a török légierő F-16-os vadászgépe lőtt le. A türkmén felkelők parancsnokhelyettese szerint mindkét katapultáló pilótáját lelőtték még a levegőben szíriai türkmén fegyveresek.

„Mindkét pilótát holtan találtuk. A bajtársaink tüzet nyitottak a levegőbe, és a pilóták a levegőben haltak meg” – mondta Alpaslan Celik, egy szíriai türkmén brigád parancsnokhelyettese. A fegyveres ezt a szíriai Jamadi faluhoz közel közölte újságírókkal, kezében pedig állítása szerint az egyik pilóta ejtőernyőjének egy darabját tartotta.

Rámi Abderrahmán, a szíriai konfliktus fejleményeit az országban tartózkodó informátorok hálózatán keresztül követő OSDH igazgatója közölte, hogy a helikopter fedélzetén legalább tízen voltak, amikor a felkelők eltalálták azt, de mindannyiukat kimenekítették a kényszerleszállás után, még mielőtt a második találat elpusztította volna a járművet.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem reagált a helikopter kilövéséről szóló hírekre, de korábban közölték: az orosz légierő azok után is folytatja a légi hadműveleteit a szíriai területen lévő terrorista állások ellen, hogy a török gépek lelőttek egy Szu-24-est. (MTI, Reuters, RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.