A Gazprom leállította az ukrajnai gázszállítást

külföld
2015 november 25., 11:37
comments 205

Az orosz állam tulajdonában lévő Gazprom felfüggesztette földgázszállítmányait Ukrajna irányába - ez derül ki a társaság közleményéből, amely Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját idézi. 

Egy gazpromos munkaállomás. Fotó: RIA / Makszim Blinov
photo_camera Egy gazpromos munkaállomás. Fotó: RIA / Makszim Blinov

Évek óta vitatkozik egymással az ukrán földgázkereskedő Naftogaz és a Gazprom, hogy pontosan mennyivel tartozik az ukrán vállalat az orosznak. Júniusban az ukránok felmondták a szerződést, de ezt alig két hónapja márciusig - uniós közreműködéssel - újra érvénybe helyezték. 

Október elején indult újra a gázszállítás, miután Kijev 324 millió dollárt utalt át az 500 milliós megállapodás első részleteként. A megállapodás fejében Ukrajna ugyanakkora áron kapott gázt az elmúlt hetekben, mint a környező országok (köbméterenként 230 dollárért.) Az oroszok most bejelentették, hogy szerda délelőtt 10 óra után nem küldenek több gázt Ukrajnába, mert a vevő fél nem fizet a várt ütem szerint a szállítmányokért. 

Ukrajnában a háztartások zöme vezetékes gázt használ fűtéshez, és most fagypont közeli a hőmérséklet az országban. Az átvett gázmennyiség nem elegendő ahhoz, hogy Ukrajna átvészelje a közelgő telet. 

(NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.