A svéd főügyész szerint az üzbég kormány náluk akart megölni egy politikai menekültet

külföld
2015 november 25., 11:32
comments 121

A svéd ügyészség szerint az üzbég kormánynak is köze lehet ahhoz a gyilkossági kísérlethez, amit az egyik hozzájuk menekült üzbég ellenzéki ellen követtek el.

Krister Petersson svéd főügyész azt állítja, bizonyítékai vannak arra, hogy Islom Karimov elnöknek is szerepe lehetett az Obidkhon Qori Nazarov ellen elkövetett 2012-es merényletben.

Nazarov 2006-ban menekült el az országból, miután a családját elkezdték zaklatni, és néhány rokonát le is tartóztatták. Majd három éve Strömsundban fejbe lőtték. 

A támadással az üzbég Yury Zhukovskyt vádolják, aki a vádak szerint a háza előtt lőtte fejbe Nazarovot a svéd faluban. A lövést Nazarov túlélte, de agykárosodást szenvedett. 

Az üzbég kormány tevékenységét figyelő szervezetek szerint a rendszer rendszeresen hajt végre az ország határain túl emberrablásokat és gyilkosságokat ellenzékiekkel szemben.

photo_camera Islom Karimov üzbég elnök - Fotó: Anadolu Agency

Abdullah Bukharit, a Karimov rendszere ellen küzdő egyházi vezetőt tavaly decemberben lőtték fejbe Isztambulban. Sokak szerint az üzbég vezetés megrendelésére.

A svéd főügyész szerint az üzbég vezetés érintettségét mutatja, hogy a merénylet előtt hét hónappal visszavonták a Nazarovra kiadott Interpol-körözést. A merénylő a vízumkérelméhez pedig ahhoz a focicsapattól kapott ajánlásokat, amelyik szoros kapcsolatba áll az üzbég kormánypárttal. Amíg Zhukovsky Svédországban tartózkodott, addig egy Moszkvában bejegyzett cég utalt neki pénzt, amelyikről azt állította, hogy náluk dolgozik.

Peterssonnak az is gyanús, hogy a nyomozás alatt az üzbég hatóságok a svéd ügyészséggel való mindenféle együttműködést visszautasítottak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.