Csak az Echo TV a közmédia méltó ellenfele, ha szót kell adni a kormánypárti politikusoknak

media
2015 november 25., 15:00
comments 50

Valamikor régen, de már a Nemzeti Együttműködés rendszerében kiadott egy közleményt a közmédia. 2011 januárban járunk, ezt írták: 

"Az MTV Híradója - a francia modell szerint - egyharmad kormány (adminisztráció), egyharmad kormánypártok, egyharmad ellenzéki pártok arányban külön rögzíti az említéseket és a személyes megszólalásokat, és a vizsgált időben is betartották ezt az arányt."

Arra reagáltak ezzel, hogy a Republikon Intézet szerint az MTV hírműsoraiban a Fidesz-KDNP "rendkívüli túlsúlya" érvényesül, az ellenzéki megszólalások pedig szinte teljesen eltűntek.

Tekintsük így alapnak a köztévé által elfogadott 2/3-1/3-os kormány-ellenzék arányt, és vessük össze azzal, amit a médiahatóság mért és publikált a közelmúltban a júniusi hírműsorokról.  

Abban a médiahatóság is egyetért, hogy a politikusoknál az említésnél is fontosabb a saját hangú megszólalás. Így ezek az igazán értékes szereplések a hírműsorokban. 

A kormánypárt hangja címért zajló versenyben nem most törté élre a Déli Krónika, egyenletesen megbízható teljesítményt nyújt. Így nézet ki ez február és június között. A kis májusi visszaesés átmeneti volt, gyorsan korrigálni tudta a közrádió.

Azon túl, hogy ilyen arányokat mér a médiahatóság, nem történik semmi. Hogy miért, arról itt írtunk bővebben.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.