Parla fidesziano?

gasztronómia
2015 november 25., 08:46
comments 350

„Mi lesz a menü, oligarchapofa havermártásban?” – kérdeztem magamtól rosszmájúan, az Oktogon felé menet, ugyanis a Fidesz Hivatalosan Is Kedvenc Gyorskajáldáját indultam gyorstesztelni a nyitás napján. A helyet hétfőn ugyanis maga Tuzson Bence, a Miniszterelnökség  államtitkára, a párt egyik emelkedő csillaga avatta fel, majd kedden reggel nyitott meg.

A fideszesezés ebben az esetben annyira nem erőltetett, hogy az MTI a következő szöveggel vezette fel a hely hétfői nyitóünnepségét:

„A Bellozzo étterem megnyitóján Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a munkahelyteremtésről és a rugalmas munkaidőről mond beszédet.”

Csak a helyszínre érve lett világos előttem, hogy konkétan ennek a kajáldának a kedvéért csonkították meg a Burger Kinget. A Bellozzo ugyanis a gyorshamburgerező lánc hazai éttermeit franchise-rendszerben üzemeltető, amerikai gyökerű Fusion Group tulajdona, így házon, vagyis üzlethelyiségen belül maradtak. Ha nagyon akarjuk, ugyanakkor potenciális hungarikumról van szó, a Bellozzo koncepcióját ugyanis a magyar fusionösök találták ki, ez itt a legelső ilyen étterem, és ha sikeres lenne, innen láncosodhatna szerteszét a világban.

photo_camera

A sajtóanyagok alapján a street food-hullámot meglovagoló olaszos gyorskajáldára számítottam.

A bejárat előtt így az első napon lelkes hostessek cirkáltak. Az egyikük egyből a kezembe nyomott egy étlapot, rajta az étterem jelmondatával, amit nyilvánvalóan egy hashajtó tablettának írt az ügynökség, csak prezentáció előtt összekeverték a papírokat:

„ONNAN TUDOD, HOGY VALAMI FINOM, HOGY A HASAD ELMOSOLYODIK. A TÖBBI CSAK DUMA.”

Fúj – gondoltam magamban, és hirtelen olyan érzésem támadt, mintha este tíz után tévéznék, és csak fingáselleniszer- meg fogsorragasztó-reklámokat adnának. De dél volt, és belépve szerencsére nem láttam egyetlen léggömbszerűen duzzadó megtört családapát vagy a protkóját csirizelő nagymamát sem. Láttam viszont egy nagy alapterületű, neo-poszt indusztrális és nemzetközi álolasz dizájnjegyeket ötvöző, jól kinéző urbánus zabálóteret, jobb kéz felől látványpulttal. Azért látványpult, mert a kajákat itt frissen rakják össze, az ember szeme előtt. Az egész első blikkre egyfajta alternatív Vapianóra emlékeztet, alacsonyabb árakkal.

A bejáratnál összefutottam G.-vel, egykori gawkeres kollégámmal, így innentől együtt folytatuk a tesztelést, dupla merítéssel.

photo_camera Igazi, faék egyszerűségű római fogás: tészta, bors, reszelt juhsajt

Az étlap velejét a hét tésztaféle és az öt pizza adja, ezen kívül van még pár saláta és néhány desszert. A tésztaételeknél az ember kiválaszthatja, hogy az öt lehetőség közül milyen fajta tésztából kéri, van kétfajta mezze (rövid, széles, bordázott cső), egyfajta fusili (csavart tészta) és ravioli meg tortellini. Az árak ehhez képest alacsonynak tűnnek: a tésztákat 790 és 1490, a pizzákat 790 és 1190 között adják. Rendeltem mindkettőből, így hamar kiderült, hogy a pizza azért is tud ilyen olcsó lenni, mert kicsi. Nekem mondjuk ez is jó volt, mert napközben nem tudok sokat enni.

photo_camera

Minden dizájnolt itt, engem a fémnek álcázott műanyag evőeszközök fogtak meg, G. meg kiszúrta, hogy pont olyan a tálca, mint a Vapianóban.

Már rendelés közben észrevettem, hogy a bejárat környékén egy ismerősnek tűnő fickó kering és a vendégeket sasolja. Minket is kiszúrt hamar, akkor jöttem rá, hogy ő maga Dara Zsolt, a tulajdonos Fusion vezérhelyettese. Bár azt mondta, hogy nem jött rá, hogy újságírók vagyunk, és minden vendéggel elbeszélget, én igazából nem hittem neki. Örülni viszont örültem, mert egy rakás fogásból hozatott kóstolót, így rendeset tudtunk tesztelni.

photo_camera

Szintetizálnék is azonnal: a tésztaételek meglepően, sőt kifejezetten jók, az állaguk az al denténél kicsit puhább, de még pont rendben van. A kóstoltak közül a pestós jobb volt, mint amit egy rakás rendes étteremben adnak, és talán a bolognai szószos is ez a kategória. Előbbi laza, könnyed, szinte üdének mondható, nincs meg benne az a fojtogató, túl tömény, nehéz elem, ami egy rakás üveges pestóban igen. Ezen felül rendesen megszórják fenyőmaggal és a parmezán is okés rajta. 1190-ért az egyik legjobb ár-érték arányú kajaüzlet a városban. A bolognai meg bátran elszakad a magyar menzai sztenderdektől és még fahéj is van benne, ami sokat dob rajta.

Én kifejezetten ünnepeltem az eredeti rendelésemet, a cacio e pepe nevű, százas szög egyszerűségű római ételt is, ami pecorino romano nevű juhsajttal és borssal megszórt tésztát jelent, bármi további cikornyázás nélkül. Az eredeti római konyha nagyrészt ilyen urbánus parasztételekből áll, én meg szeretem a fapados ételeket, ha megfelelő minőségű bennük a fapad. A legtöbb vendég szerintem azt fogja gondolni, ha ezt rendeli, hogy becsapták, pedig nem is.

G.-nek ízlett az arrabbiatája, de azt elfelejtettem megkóstolni.

A nagyot domborító – a délolasz Gragnanóból származó – tésztákhoz képest a prosciutto crudós pizzám halványabban teljesített. Nem volt éppen rossz, de eléggé markáns sem, pedig minden friss volt rajta, a tésztáját pedig – ami vastagságra, gyorskajáldához illően középutas – nem sütötték elég ropogósra.

photo_camera

A desszerteknél én már nem voltam képes differenciáltan ízlelni. A tiramisuból annyit éreztem, hogy jó puha és alapvetően finom, enyhe kávés stichttel. A ricottás - Plankó riporter most olyasmit kérdezett, hogy Gyurcsány ricottájából játszott-e, de lelőttem - szóval a ricottás meg édes volt, és az ájulás szélére taszított.

Mivel csak pár hónapja iszom kávét, arról annyit tudtam megállapítani, hogy jó keserű kávészerű.

photo_camera

A helyben egyébként látszatra nincsen semmi fideszes, mindaddig, míg az ember el nem indul hugyozni, és el nem indul lefelé a végtelennek tűnő folyosó- és kazamatarendszeren a két emelet mélyen található vécébe. Ez a dijáznos horrorfolyosó állítólag pontos mása a Parlament alatt húzódó titkos kazamatarendszernek ahol - meg nem erősített információk szerint - délelőttönként Kövér László bolyong és vadul tépkedi a bajuszát, miközben ordítva baloldalizik.

A Bellozzo első próbálkozásra kifejezetten klassz élmény volt. Friss, egyszerű, jó alapanyagokból főzött olasz kaját adnak versenyképes áron, és amíg nem a paradicsommal bekent Tuzson Bence kandikál ki a fusiliből, ez bőven elég lehet bármire.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.