Tojással és paradicsommal dobálták meg a moszkvai török nagykövetséget

külföld
2015 november 25., 18:12
comments 113

Nagyon elmérgesedett az orosz-török viszony, mióta kedden a török légvédelem lelőtt egy orosz bombázót, ami Szíria felől megsértette a török légteret. A gépben utazók ugyan katapultáltak, de egyikük nem élte túl az akciót.

A feszültség azonban nemcsak diplomáciai jegyzékek szintjén jelenik meg: Moszkvában oroszok tüntettek a török nagykövetség előtt, és tojással meg paradicsommal dobálták meg az épületet.


A demonstrálók gyilkosoknak nevezték a törököket, és transzparenseken kérdezték, hogy Törökország vajon az ISIS oldalán áll-e a szíriai konfliktusban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz bombázó lelövéséről azt mondta, hogy országa nem akar több konfliktust a térségben és eszkalációt sem. Egyszerűen a török légtér védelme volt a gép lelövése mögött. A törökök azt mondják, többször felszólították az oroszokat az irányváltoztatásra, majd mire a gép a figyelmeztetések ellenére sem változtatott irányt, lelőtték. Oroszország tagadja, hogy figyelmeztetés érkezett volna.

A két ország között az a feszültség alapja, hogy az orosz bombázók a szíriai-török határon egy törökbarát népcsoportot, a nyugati-türkméneket (más néven turkománok) is bombázzák, mert azok is harcolnak az oroszok által támogatott szíriai elnök, Bassár al-Aszad ellen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.