A francia jogvédők szerint jobban oda kellene figyelni, mit művel a rendőrség a rendkívüli állapot alatt

külföld
2015 november 26., 17:18
comments 280

Francia jogvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy a párizsi terrortámadások után meghirdetett francia rendkívüli állapot súlyos visszaélésekhez vezetnek, ezért azt szorosan kell ellenőrizni, mit csinál a rendőrség.

Az elmúlt két hétben többször előfordult, hogy a francia rendőrség egységei faltörő kossal törtek be lakások ajtajain az éjszaka közepén, ott mindent átkutattak, a lakókat pedig bilincsbe verték, és mindenféle törvényességi felügyelet nélkül helyeztek embereket házi őrizetbe. Van, aki a mai napig nem tudja, hogy miért nem léphet ki a lakásából. 

photo_camera Fotó: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A múlt héten három hónapra meghosszabbított rendkívüli állapot lehetővé teszi a speciális erőknek és a rendőrségnek, hogy bírósági jóváhagyás nélkül is cselekedhessenek.
A párizsi terrortámadások óta már 

  • 1233 házkutatást tartottak, 
  • 165 embert tartóztattak le, 
  • 230 fegyvert foglaltak le 
  • és 266 embert helyeztek házi őrizetbe.

Françoise Dumont, a Francia Emberi Jogi Liga elnöke szerint megnőtt a visszaélések kockázata. Elmondta, hogy ezek veszélyeztetik az olyan alapvető szabadságjogokat, mint hogy az emberek kimehessenek tüntetni az utcákra. Figyelmeztetett arra is, hogy tartózkodni kell az erőszaktól, ami főleg az ország muszlim lakosságát veszi célba.

A francia sajtóban több olyan esetről jelentek meg beszámolók, amikor az éjszaka közepén 30 automata fegyveres rendőr tört be a lakásokba. Voltak akik azt hitték, hogy a terroristák támadták meg őket. 

Olyan esetről is tudnak, amikor egy hatéves gyereket kellett kórházba vinni nyak és fejsérülésekkel, amiket a faszilánkok okoztak neki, mikor a rendőrség berobbantotta a házuk ajtaját, az apát a földre teperték, és megbilincselték. A rendőrség később elismerte, hogy elnézték a címet. 

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.