A magyar külügy válasza a Tapló Télapóra: itt a Smucig Mikulás

buliajánló
2015 november 26., 11:59
comments 135

Nagy szavak talán, de a második Fidesz-kormány legunortodoxabb húzásáról szerzett meg egy igen szórakoztató dokumentumot a 444. Minden zsurnalizmus, vagy a téma elviccelése nélkül nélkül kimondhatjuk ugyanis, hogy a Fidesz különadót vet ki a Mikulásra.

photo_camera

Egy levélről, egész pontosan egy Mikulás-ünnepség meghívójáról van szó, amit a brüsszeli magyar Állandó Képviselet küldött ki Brüsszelben és Luxembourgban élő magyar EU-bürokratáknak. Az ÁK - ami lényegében Magyarország EU-s nagykövetsége, vagy ahogy ők maguk fogalmaznak a weboldalukon, "a magyar kormány kinyújtott karja Brüsszelben"- az ilyen ünnepségek szokásainak megfelelően csomagot osztó Mikulással, animátorokkal és játékokkal várja a gyerekeket. Már amennyiben a szüleik hajlandók 10 eurót fizetni értük, ha meg vannak tesók is, akkor koponyánként 8-at.

Nem tréfálok, fizetős a diplomata-Télapó. 

De ez még semmi! A levélből kiderül, hogy ha a meghívott gyereke laktóz-, glutén- vagy bármimás-érzékeny, akkor a Mikulás-csomagot is a szülőnek kell összeállítania és magával vinnie - de ekkor is tejelnie kell 5 eurót gyerekenként.

Az is jól hangzik, hogy lesz büfé is, házi finomságokkal. Már amennyiben a szülők hoznak magukkal házi finomságokat, az ÁK ugyanis csak a meleg italokat biztosítja, amellett, hogy mindezért pénzt szed.

Mi következhet ebből a levélből? 

Külügyminisztériuzmi forrásaink szerint nem kizárt, hogy még az idén, vagy a jövő év elején bemutatják a NER-es Értelemben Vett Fogtündért, aki éjszaka érkezik és kihullott foganként elvesz egy százast a gyerekek pénztárcájából. (Egy kormánypárti képviselő által jegyzett módosító javaslat szerint elképzelhető, hogy nem fix százast, hanem a tárca tartalmának 20 százalékát vinné el a Fidesztündér.)

Szintém kodifikáció előtt áll az a terv, miszerint olyan Nemzeti Adventi Naptárakat bocsát ki a Pénzügyminisztérium, melyek fakkjaiba a 2 és 14 éves kor közötti, magyar állampolgárságú gyermekek minden reggel, ébredés után kötelesek elhelyezni 1-1 kisebb értéktárgyat.

Előrehaladott állapotban van a Kormányzati Betlehemes Központ felállítása is. A NAV elnökének fennhatósága alá tartozó KBK megyei a kirendeltségei a tervek szerint 5-10 KBK-munkatársból álló egységeket hoznak létre, amelyek az adventi időszakban házról-házra járva előbb rövid karácsonyi műsort adnak elő, majd magukkal viszik a háziaknál talált készpénzállomány 10 százalékát.

És ha mindezt nem hiszed el, és azt képzeled, hogy a fejünkbe szállt a közelgő karácsony, íme az Állandó Képviselet körlevele:

Alább küldjük meghívónkat gyermekeik számára az idei Mikulás napi rendezvényünkre, ahova minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

A Mikulás minden gyermek részére csomaggal és egyéni üzenettel készül (továbbá animátor segítségével gondoskodunk a jó hangulatról, megfelelő játékokról). Kérünk minden szülőt, hogy részvételi a szándékot a zzzzz@gmail.com e-mail címre küldjék, 2015. november 27-ig a következő adatokkal:

A résztvevő szülő(k)/nagyszülő(k) neve:
A gyermek(ek) teljes neve:
A gyermek (ek) kora:
Mit mondjon neki(k) a Télapó, max 2 mondat: (ez utóbbi nem kötelező)
Milyen finomsággal készültök a rendezvényre:

Egy gyermek esetén 10,- EUR, két vagy több gyermek esetén fejenként 8,- EUR befizetését kérjük az EU AK portáján, egy- X-né Y Z nevére szóló-lezárt borítékban, amely az összegen felül a beküldő nevét is tartalmazza.

Amennyiben 2015. november 30-an munkaidő végéig nem folyik be a pénz, úgy sajnos nem áll módunkban elfogadni a regisztrációt! A szoros határidőkért elnézést kérünk.

Amennyiben a gyermek nem ehet csokoládét, cukorbeteg, laktóz-, glutén- vagy egyéb érzékenysége van, kérjük, hogy a szülő állítson össze számára egy kis csomagot (névvel ellátva), amit a Mikulás átadhat. Ebben az esetben a részvételi díj 5,- EUR/gyermek.

A meleg italokról gondoskodunk, a házi finomságokhoz (sós és édes) kérjük a szülők szíves hozzájárulását!

Bármilyen kérdés esetén írjanak a zzzzzz@gmail.com email címre.

A szervezési feladatokon túl, a jelenlegi biztonsági helyzetre való tekintettel különösen fontos lenne, hogy pontos képpel rendelkezzünk a 2015. december 6-án megrendezésre kerülő Mikulás ünnepségen részvevők személyéről, létszámáról.
Ezért ezúton kérünk mindenkit, hogy legyen kedves PÉNTEK MUNKAIDŐ VÉGÉIG regisztrálni a zzzzzz@gmail.com e-mail címen!

A Mikulás es "segítői"

Update:

bár az Állandó Képviselettől kapott levél több meghívottat is nevetésre ingerelt - egyikük küldte el nekem is - azt közülük sem mindenki tudta, amit én is csak most tudtam meg. Nevezetesen hogy a Mikulás-ünnepséget - bár azt az Állandó Képviseleten tartják, a belépő árát is ott kell fizetni és a meghívó is értelemszerűen tőlük érkezett - a látszat ellenére nem az Állandó Képviselet szervezi. Hanem az ÁK dolgozói, magánjelleggel. Nem áll mögötte állami intézmény vagy költségvetési szerv, sem minisztérium. Ezért kérnek pénzt érte. Egyikük szerint részben pont azért szerveztek ilyet, mert a kinti diplomaták gyerekei senkitől, így a Külügytől sem kapnak Mikulás-csomagot. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.