Egy román bíróság szerint reklámzászló a székely zászló

külföld
2015 november 28., 16:41
comments 198

A nagyváradi helyi rendőrség 2014 augusztusában szólította fel Tőkés Lászlót, hogy távolítsa el európai parlamenti irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a hatóság reklámzászlónak tekintett. Az önkormányzatnak alárendelt rendőrség 30 ezer lej (2 millió 130 ezer forint) és 50 ezer lej (3 millió 550 ezer forint) közötti pénzbírságot helyezett kilátásba, ha Tőkés László nem enged a felszólításnak. Az európai parlamenti képviselő ezt a felszólítást támadta meg a bíróságon. A Bihar megyei törvényszék ebben a perben mondta ki pénteken a jogerős elutasító ítéletet. 

Kincses Előd, Tőkés László ügyvédje a per során azzal érvelt, hogy Románia súlyos elmarasztalásra számíthat az Európai Emberjogi Bíróságon a székely zászló üldözése miatt. Az ügyvéd idézte az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia elleni Bizottsága (ECRI) Romániáról szóló, 2014-es országjelentését. A dokumentum kitért a román hatóságok székely jelképeket üldöző magatartására, és felszólította Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a jelképhasználatban.

A nagyváradi a második olyan romániai eset, amikor a reklámzászlókra vonatkozó jogszabály alapján próbálják eltávolíttatni a székely zászlót. Tavaly októberben a Marosvásárhelyi Bíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet a marosvásárhelyi rendőrség az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) rótt ki a reklámzászlónak minősített székely zászló kitűzése miatt. 

A marosvásárhelyi bírák részben elfogadták az EMNT panaszát, a bírságot megrovásra enyhítették. Az EMNT fellebbezett a döntés ellen, amely - megítélése szerint - azt jelzi, hogy a bíróság is reklámzászlónak tekinti a székely zászlót. (MTI, Krónika

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.