Szaúd-Arábia beperli azt, aki a Twitteren az Iszlám Államhoz hasonlítja őket

külföld
2015 november 28., 14:51
comments 219

Az interneten több százan kérik Szaúd-Arábiát, hogy perelje be őket, miután az emberi jogokat rendszeresen semmibevevő olajmonarchia korábban bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek egy twitterezővel szemben, aki országukat az Iszlám Államhoz hasonlítja.

Az összehasonlítás mostani apropója, hogy Szaúd-Arábiában halálra ítéltek egy palesztin költőt. Asrad Fajad, aki korábban a velencei biennálén is dolgozott kurátorként, az iszlám hit elhagyása miatt kell hivatalosan felelnie életével. Nem hivatalos magyarázatok szerint ok lehet az is, hogy Fajad megosztott egy videót az interneten, amin a szaúdi vallási rendőrség megkorbácsol egy férfit. 

Az ítéletet hatalmas nemzetközi felháborodás fogadta, elég gyakori vélemény volt, hogy a szaúdi monarchia olyan, mint az Iszlám Állam nevű dzsihádista terrorszervezet. Az igazságügy-minisztérium egyik tisztviselője viszont arról beszélt egy helyi lapnak, hogy be fognak perelni egy személyt, aki Twitteren az ISIS-éhez hasonlónak nevezte a kivégzést. Ha lehet, ettől csak még nagyobb lett a felháborodás, #SueMeSaudi hashtag alatt sokan érik, hogy ellenük is indítson pert a világ egyik legbefolyásosabb diktatúrája

Egyelőre nem tudni, ki az az a twitterező, aki ellen jogi lépéseket tehet a diktatúra. 

Szaúd-Arábiában idén 152 embert végeztek ki eddig, ez messze a legmagasabb szám 1995 óta. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.