Újabb tömegsírt találtak az iraki városban, ahonnan sikerült kiszorítani az Iszlám Államot

külföld
2015 november 28., 17:08
comments 29

A hatóságok közleménye szerint legalább 110 ember holtteste található meg abban a tömegsírban, amit Irak északi részén, Sinjar város közelében fedeztek fel. A várost novemberben sikerült visszafoglalni a magát Iszlám Államnak nevező terroristáktól. 

Az áldozatok jazidik voltak. A jazidi egy kurd etnikai-vallási csoport, a világon nagyjából hatszázezren élhetnek, többségük éppen az ISIS által feldúlt északi részében Iraknak. Vallásuk különbözteti meg őket a térség többi népétől, a világot Isten mellett óvó angyalokban hisznek. Amit viszont nem néznek jó szemmel a környék vallási fanatikusai, az ISIS például az ördög imádóiként tekint rájuk.

A régiót elfoglaló terroristák ezért számos tömeges kivégzést vittek véghez, de került már elő olyan tömegsír is, amiben csak jazidi nők holtteste hevert. Nekik azért kellett meghalniuk, mert túl öregek voltak ahhoz, hogy az ISIS szexrabszolgává tegye őket. 

A város körül eddig hat tömegsír került elő, a legutóbbi megtalálását szombaton jelentették be. A sír köré bombákat telepítettek, ezért nem tudták még kihantolni a hatóságok, de szemtanúk és rokonok beszámolója alapján teszik az áldozatok számát minimum 110-re. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.