A Messi-Suarez-Neymar álomhármas több gólt lőtt idén a Barcelonában, mint bármelyik másik topcsapat összesen

futball
2015 november 30., 14:03
comments 34

Messi majdnem két hónapig sérült volt, Neymar mumpsz miatt kihagyott négy meccset, Suareznek is volt kisebb sérülése, és előfordult, hogy Luis Enrique kispadoztatta valamelyiküket. 

Ehhez képest a Barcelona 2015-ös tétmeccsein szerzett 160 góljából ez a támadóhármas 125-öt szerzett. Aki kedvelik a százalékokat, az összes idei katalán gól 78,75 százalékát lőtte ez a három ember. 

Nemcsak az van, hogy a Barcelona szerezte a legtöbb gólt a komolyabb bajnokságokban játszó klubok közöl, hanem az MSN-trió önmagában eredményesebb, mint bármelyik másik elitklub. 

A világ jelenlegi másik legjobb formájában lévő csapatát, a Bayern Münchent a hétvégén Dárdai Pál ultradefenzív taktikát választó Herthája tartotta két rúgott gólon. Ez ahhoz képest nagy szó, hogy a bajorok a berlinek elleni szenvedést megelőző hat hazai tétmeccsükön négy vagy öt gólig gutottak. 

photo_camera Fotó: AFP

A Bayern idén eddig 124 gólt szerzett tétmeccsen. A Paris-Saint Germain is 124 gólnál jár. Az MSN 125-nél. 

Nemcsak akkor működik a hármas, ha minden tagja a pályán van. 

Messi kiesése után elképesztő formában játszott a Neymar-Suárez kettős. A Las Palmas ellen sérült meg Messi a 10. percben, azt a meccset Suárez két góljával húzták be. Majd jött öt bajnoki, amin Neymar nyolc, Suárez hat gól szerzett. 

A Barcánál tényeg az lett a munkamegosztás, hogy a csatárok lőjjék a gólokat, a többiek teszik a dolgukat. Bartra a 4. fordulóban szerzett gólt, Iniesta a Real ellen a 12-ben. A kettő között 22 gólt szerzett az MSN.  

Idén eddig 56 meccsen lépett pályára a nagy hármas valamelyik tagja a Barcelonában. Ezek közül mindössze hét olyan meccs volt, amikor egyikük sem szerezett gólt. 

A négy nullagólos bajnokijukból a legemlékezetesebb rögtön az első volt. A Real Sociedad ellen próbált Enrique tekintélyt teremteni azzal, hogy Messi és Neymar is csak a padon kezdett, és egy Pedro-Suárez-Munír hármassal állt fel a Barca. A félidőben aztán becserélte Messit, majd Neymart is, de a második percben bekapott öngólra nem tudtak válaszolni. 

A Malaga pedig bebizonyította, hogy képes ellenük védekezni, nekik tavasszal és ősszel sem tudott gólt lőni az MSN, sőt gólasszt sem adott egyikük sem. Tavasszal ki is kaptak, ősszel a védő Vermaelen góljával győzött a Barcelona. 

Ezen kívül bajnokin Mathieu segített be tavasszal a Celta Vigo ellen úgy, hogy mindhárman pályán voltak.

A Barca legcsúnyább idei vereségén, a spanyol szuperkupa meccs első meccsén (0-4) a mumpszos Neymar nem lépett pályára. 

photo_camera Fotó: AFP

A BATE elleni első idei BL-meccsen pedig Messi volt sérült, akkor Rakitic duplájával nyert a Barca, a gólpasszokat Neymar adta. 

És miközben döbbenetes mennyiségű gólt szereznek, az egymás között kapcsolat is működik. Ha eljut hozzájuk a labda, egymást így hozták helyzetbe:

  • Suárez gólpassz Messinek: 12
  • Suárez gólpassz Neymarnak: 11
  • Messi gólpassz Suáreznek: 6
  • Messi gólpassz Neymarnak: 9
  • Neymar gólpassz Suáreznek: 4
  • Neymar gólpassz Messinek: 7
  • és volt három olyan 11-es, amit Neymar harcolt ki, és értékesített is, azt úgy számolják, mintha gólpasszt adott volna magának. 

Messi kiesése egyébként jó hatással volt Neymar játékára olyan szempontból is, hogy elkezdett gólpasszokat adni. 2015 első felében a Barcelonában 31 gólt szerzett, de csak nyolc gólpasszt jegyeztek fel a neve mellé. Ehhez képest most 16 gólnál jár, de már kilenc gólpassza van.

Mindenki kiváncsian várta, hogy Messi visszatérése mennyire lesz sima a fantasztikusan működő Neymar-Suárez kapcsolatba. Az argentin a Real ellen még csak csere volt, azt a meccset Neymar és Suárez intézteel, Iniestával közösen.

Messi igazi visszatérése a Roma elleni BL-meccs volt, akkor már kezdett, két gólt lőtt, Suárez két gólpasszából. Maga Suárez is duplázott. Neymar kiharcolt egy 11-est, amit aztán flegmán kihagyott, így sem gólpasszt, sem gólt nem jegyzett, ami szeptemberben fordult elő nála utoljára.  

Most hétvégén aztán már úgy verték a Real Sociedadot, hogy mindhárman gólt szereztek, Neymar kettőt is. Messi csak az utolsó percben, neki azért még kell egy kis idő, amíg utoléri magát. 

Ők a Barcelona 160 idei góljának szerzői:

  • Messi 44 gól
  • Neymar 41 gól
  • Suárez 40 gól
  • Rakitic 6 gól
  • Pedro 5 gól
  • Piqué 5 gól
  • Mathiue 3 gól
  • Adriano 2 gól
  • Iniesta 2 gól
  • Rafinha 2 gól
  • Bartra 2 gól
  • Sergi Roberto 2 gól
  • Xavi 1 gól
  • Jordi Alba 1 gól
  • Vermaelen 1 gól

Két olyan meccs volt idén, amikor a támadóhármasból senkit nem nevezett Enrique, ott volt a lehetőség a többiek előtt. Mindkettő kupameccs volt, az egyik a januári Elche elleni visszavágó, az odavágón elért 5-0 után még kispadra sem ült le a trió egyik tagja sem. Traoré, Munir, Pedró hármassal álltak fel a katalánok, Pedro, Sergi Roberto, Adriano, Mathieu góljaival nyertek 4-0-ra. 

photo_camera Fotó: AFP

A másik a most október végi Villanovense elleni kupameccs, amikor a Barcelona szintén a tartalékokkal játszott, az Adriano, Sandro, Munir támadótrió képtelen volt gólt lőni a harmadosztályú ellenfelének. 

A visszavágó most szerdán lesz, alighanem kockáztat Enrique, hogy nem nevezi senkit az MSN-ből. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.