Legálisan vásárolhatnak művészi célokra drogot a robotok az interneten

internetek
2015 november 30., 06:06
comments 26

A Random Darknet Shopper Bot gyakorlatilag arra van kitalálva, hogy csínyeket kövessen el az interneten. Korábban mi is írtunk már róla, amikor például ecstasy és hamis Louis Vuitton táska mellett magyar útlevelet is sikerült leakasztania az internet sötét sarkában, az ellenőrizhetetlen deep weben random vásárolgató robotnak. 

Az algoritmust Carmen Weisskopf és Domagoj Smoljo digitális művészek tervezték meg, és még mindig rengeteg a kérdés az egésszel kapcsolatban. Például, hogy kit terhel a jogi felelősség olyankor, ha egy robot vásárol illegálisnak tartott tartalmakat az internetről. 

Közel éves szünet után most ez a vita térhet újra vissza, ugyanis a robot ismét aktív lett. Már vásárolt is egy hamis Lacoste pólót Thaiföldről. A következő hetekben pedig sorra jönnek majd a random választott termékek, amiket végül egy londoni galériában fognak kiállítani december 11-e után. 

photo_camera A legutóbbi húzása (!mediengruppebitnik)

Az algoritmus azért esett ki kicsit a vásárlásból, mert a svájci Sankt Gallen város ügyészsége lefoglalta. Ugyanakkor sokat nem tudtak vele kezdeni. A robot teljesen automatikusan működik: a deep webes vásárlófelületen, az AlphaBay-en mászkál, és véletlenszerűen vásárol száz dollárnál olcsóbb dolgokat, majd ezeket elpostáztatja a galéria címére. A két tervezőnek semmiféle beleszólása nincs a folyamatokba. A tárgyakat nem is érinti meg senki más, csak a kiállítás kurátora. 

Az is simán elképzelhető, hogy az algoritmus csak legális termékeket vásároljon, legutóbb is a behúzott termékek többsége nem volt törvénytelen. De azért a 12 darab ecstasy csak beesett végül. A rendőrség akkor lefoglalta a drogot és felmerült, hogy vádat emelnek birtoklásért a két művész ellen. Ugyanakkor végül ejtették a vádakat, arra jutva, hogy

művészi célokra a robotok vásárolhatnak legálisan drogot online.

Most Svájcból Angliába költöztek, hogy ott teszteljék a jogi rendszer rugalmasságát. Egyelőre nem látni előre, hogy mi lesz, ha a robotnak sikerül ismét törvénytelen dolgot rendelnie a londoni galéria címére. 

A művészek is arról beszéltek, hogy az egész kérdés számukra is nagyon izgalmas, és ők sem tudják előre a válaszokat. Ugyanakkor ezek pont azok a kérdések, melyek a jövőben még sokkal fontosabbak lesznek. (Motherboard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.