Pekingben továbbra sem ajánlott az utcára menni

külföld
2015 november 30., 10:19
comments 68

Miközben a kínai elnök, Hszi Csin-ping épp Barack Obamával készül egyeztetni hétfő délelőtt a párizsi klímacsúcson, a kínai fővárosban még mindig a városra pénteken rátelepedő szmogfelhő okoz súlyos problémákat.

Olyannyira, hogy a hivatalos ajánlás szerint egyáltalán nem ajánlott utcára menni Pekingben. Hétfő reggelre a második legmagasabb fokozatú riadót rendelték el, mert a levegő szennyezettsége a veszélyes tartományba csúszott át. 

photo_camera AFP / STR

A WHO skálája szerint a kisméretű részecske szennyezés 25 mikrogramm/köbméter arányig veszélytelen, ehhez képest Pekingben 580 mikrogramm/köbmétert mértek. A kormány szerint amíg ez nem süllyed 300 alá, nem ajánlott utcára menni. 

Kína felelős a világ károsanyag-kibocsátásának mintegy 30 százalékárt, az országban még mindig meghatározó a szén az energetikában. 

Országszerte 23 városban érte el a levegő szennyezettsége a veszélyes szintet, összesen így 530 ezer négyzetkilométernyi területen egészségtelen most levegőt venni az országban. A legrosszabb az ország északkeleti részén, ahol a nehézipar még inkább a szénre épít. 

A környezetvédelmi minisztérium szerint a kedvezőtlen időjárás is kellett a mostani helyzethez, de szerdától javulás várható, akkor érkezik széllel a hidegfront. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.