Készültségbe helyezték a biztonsági erőket Teheránban, ISIS-támadástól tartanak

külföld
2015 december 01., 22:23
comments 61

Példa nélküli biztonsági korlátozásokat vezettek be az iráni biztonsági erők Teheránban, mert a kormány attól tart, hogy az ISIS szunnita terrorszervezet merényletre készül a városban. Az iráni értesülések szerint az ISIS így állna bosszút, amiért a síita Irán katonái és légiereje is harcol a terrorállam ellen Irakban és Szíriában.

A várost a Financial Times szerint golyóálló mellényt viselő fegyveres rendőrök lepték el, akik a nagyobb utcákon járőröznek és őrzik a metróállomásokat is.

A teheráni rendőrfőnök szerint nincsen közvetlen veszély, de a terrorellenes biztonsági intézkedéseiket addig folytatják, ameddig szükséges. Az iráni biztonsági erők szerint Teheránban nincs mitől tartani.

Orbán Viktor miniszterelnök és egy kifejezetten népes magyar delegáció épp Iránban tárgyal. A miniszterelnök pont kedden töltött fel egy rakás képet a Facebookjára.

photo_camera MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A várost és Irán nagyobb részét szinte teljesen elkerülte a térséget az utóbbi két évben elárasztó erőszakhullám, ugyanis Irán stratégiája hosszú évek óta az, hogy határain kívül harcol az ellenségeivel, ezzel csökkentve annak veszélyét, hogy saját területén támadás érje.

Irán hivatalosan továbbra is tagadja, hogy harcoló alakulatai lennének Irakban és Szíriában, de arról már többször beszéltek az ország vezetői, hogy mindkét államban vannak katonai tanácsadóik, akik az ISIS elleni harcot segítik. Az utóbbi időben viszont egyre több ilyen iréni szakértő halt meg a harcokban, ebből pedig a legtöbb nyugati megfigyelő arra következtet, hogy az iráni katonák igenis részt vesznek az ISIS elleni szárazföldi hadműveletekben szíriai és iraki szövetségeseik oldalán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.