Merkel lemondta a találkozóját Orbánnal

politika
2015 december 01., 09:51
comments 352

A máltai uniós csúcson külön találkozott volna egymással Angela Merkel és Orbán Viktor, ám a németek az utolsó pillanatban lemondták a megbeszélést - írja a vs.hu.

A feszültséget éppen az EU-csúcs témája, a menekültügy okozza a német kancellár és a magyar kormányfő között. Orbán egy interjúban lényegében rátolta Merkelre a felelősséget a menekülthullám miatt. 

Az utolsó találkozójuk október 22-én volt az Európai Néppárt konferenciáján Madridban. A vs információja szerint ez kifejezetten feszült hangulatú volt, Merkel számon kérte Orbánon, hogy hiába vannak egy politikai családban, a magyar kormányfő lényegében ellenzéki szerepben tetszeleg. Merkel ugyanakkor mostanában nyíltan nem bírálta Orbánt. 

A máltai megbeszélés lemondása váratlan volt, állítólag magyar részéről már mindent előkészítettek, az összes háttéranyagot kinyomtatták, aztán a németek egyszercsak szóltak, hogy nem lesz semmi.

Azért is kínos az ügy, mert két magyar miniszternek sem jött össze a berlini látogatás a közelmúltban. A szokásos magyar–német fórumra hívták meg Szijjártó Pétert és Balog Zoltánt, de miután a német külügyminiszter lemondta a részvételt, a magyar kormánytagok sem utaztak. Így ugyanis csak államtitkári szinten fogadták volna őket. A németek állítólag jelezték, hogy Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter aznap csak délelőtt ér rá (este valóban ott ült már Francois Hollande francia elnök a Stade de France díszpáholyában, amikor a terrortámadások zajlottak.)

A politikai kapcsolatok lazulása mellett a német befektetők érdelődése is megcsappant Magyarország iránt. A vs-nek nyilatkozó forrás szerint az utóbbi hónapokban többször is előfordult, hogy Németországban azért kellett Magyarországi befektetési lehetőségekről szóló rendezvényt lemondaniuk, mert minimális volt az érdeklődés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.