Ötmilliárdos uniós fejlesztés a sármelléki reptérnek

Tbg
közlekedés
2015 december 01., 05:39
comments 46

„Összesen ötmilliárd forintot irányoz elő a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban a hévíz–sármelléki repülőtér fejlesztésére a Balaton térség megújítását célzó csomag”

- írja a Magyar Idők.

A pénzből a nagy, betonozott kifutópályát hosszítják és erősítik meg, közművesítenek és a technikai körülményeket is javítják. A Magyar Idők a Győr-Pér reptér fejlesztésével példálózik, amely egy hasonló, kétmilliárd forintos fejleszt után már nagyobb gépeket, pl. 737-es Boeingeket is tud fogadni.

A sármelléki légikikötőnek a forgalma tavaly 33 ezer volt, „közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.”

A reptér 49 százalékos tulajdonosa Széles Gábor vállalkozó, aki 700 millió forintért vásárolta meg az ingatlant az SGH Aviation Hungary Kft. képében. A reptérben továbbra is tulajdonos Hévíz (49%) és Zalavár (2%) önkomrányzata is.

További 4 milliárd forintos uniós forrással a reptér és az M7-es közti gyorsforgalmi kapcsolatot építik meg. (MI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.