Walesben mostantól mindenkit szervdonornak tekint az állam

Egészségügy
2015 december 01., 17:15
comments 251

Wales új szervdonor-rendszert vezetett be, aminek az a lényege, hogy mindenkit automatikusan szervdonornak tekintenek, hacsak nem jelzi ennek ellenkezőjét. Tehát míg a világ legtöbb országában azt kell jelezni a hatóságok és/vagy az egészségügyi intézmények felé, ha valaki szívesen odaadná a halála után a szerveit azoknak, akiknek nagyobb szükségük van rájuk. Walesben mostantól akkor kell szólni, ha valaki le szeretne kerülni a donorlistáról.

Bárki, aki elmúlt 18 éves, és legalább egy évet élt Walesben, rákerül a donorlistára.

Természetesen a halál után az elhunyt hozzátartozói is kérhetik, hogy a rokonuk szerveit ne hasznosítsák.

Félni persze nem kell, nem fognak mostantól sem minden walesiből kiszedni mindent, hiszen átlagosan a halottak csak 1 százaléka megfelelő szervdonor, hiszen ehhez nemcsak egészséges szervek kellenek, de a halálnak is kórházban kell történnie, hogy az adott szervet minél hamarabb ki tudják operálni a halottból.

A walesi kormányzat ettől a lépéstől legalább 25 százalékos növekedést vár a szervátültetések számában. Ez pedig rá is férne egész Nagy-Britanniára, hiszen jelenleg is közel 7000 ember vár szervátültetésre az országban.

Eddig az összes walesi 3 százaléka, azaz kb. 86 ezer ember kérte, hogy vegyék le a donorlistáról. A kormányzat újítását persze már eddig is sok kritika érte, főleg vallási csoportoktól. Tiltakozott a walesi érsek is.

Az Európai Unióban még két államban működik a Walesben most bevezetetthez hasonló szervdonorrendszer, Spanyolországban és Horvátországban. (IFLScience)

(A címlapi képen egy egészséges emberi máj látható, a fotó a Wikipédiáról van.)

UPDATE:

Bár az IFLSicence azt írja, hogy az EU-ban Walesen kívül csak Spanyolországban és Horvátországban működik ilyen, kiugrás-alapú szervdonor-rendszer, de - ahogy egy kedves olvasó, Eszter is felhívta a figyelmünket - ez valószínűleg nem igaz, ugyanis Magyarországon is a feltételezett beleegyezés elvén alapuló szabályrendszer működik. 

A magyar gyakorlat szerint is joga van a hozzátartozóknak is megtagadni a szervdonációt, azonban itthon - bár ezt nem írja elő semmi - a kezelőorvos általában a hozzátartozók szóbeli beleegyezését kéri a szervek kivételéhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.