Két évre felfüggeszthetik Schengent

határ
2015 december 03., 15:35
comments 679

A Financial Times szerint kiszivárgott, hogy az Európai Unió miniszterei pénteken meg fogják vitatni, hogy két évre felfüggesszék-e a schengeni zónát, annak alapján, hogy a migránsválság görög határon „súlyos hiányosságokat” tárt fel, amik veszélyeztetik a teljes területet.

Az uniós belügyminiszterek által készített javaslat, a 26. cikk az EU soros elnökségét betöltő Luxemburgtól szivárgott ki, és ez lenne a legdrasztikusabb lépés a schengeni zóna 20 éves fennállása óta.

Ha a javaslatot elfogadják, az Európai Bizottság az EU belső határain legfeljebb két évre visszaállíthatná a határellenőrzést.

A lépéssel Alekszik Ciprász görög miniszterelnököt szeretnék rákényszeríteni arra, hogy kérjen uniós segítséget a migránsválság kezelésében (noha Görögországnak nincs schengeni határa egyik EU-s országgal sem, de a légi közlekedést érintené az útlevél visszavezetése).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.