Elsöprő győzelmet aratott a demokratikus ellenzék Venezuelában

külföld
2015 december 07., 06:46
comments 153

99 képviselői mandátumot szerzett az eddig eldőlt 145-ből a vasárnapi venezuelai parlamenti választáson az ellenzéki pártok Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű koalíciója, ezzel már biztos, hogy fölényesen győzött és esélye van rá, hogy kétharmados többséget szerezzen a 167 fős parlamentben. Becsléseik szerint még 14 mandátumot szerezhetnek meg abból a 22-ből, aminek még nem dőlt el a sorsa, így a végén 113 képviselőjük lehet.

Az ellenzék hívei ünnepelnek Caracas utcáin. A fővárosban tűzijátékokkal fogadták a választási eredményeket. Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
photo_camera Az ellenzék hívei ünnepelnek Caracas utcáin. A fővárosban tűzijátékokkal fogadták a választási eredményeket. Fotó: LUIS ROBAYO / AFP

Ha valóban minden a reményeik szerint alakul, akkor elég nagy többségük lesz a parlamentben ahhoz, hogy elkezdjék lebontani a néhai Hugo Chávez elnök által kiépített "21. századi szocializmus" intézményrendszerét, például újra függetleníthetik az államhatalomtól az igazságszolgáltatást.

Nicolas Maduro elnök szokásos jelmezében, tréningruhában ismerte be vereségét. Fotó: PRESIDENCIA / AFP
photo_camera Nicolas Maduro elnök szokásos jelmezében, tréningruhában ismerte be vereségét. Fotó: PRESIDENCIA / AFP

Chávez utóda, a buszvezetőből lett szakszervezeti vezetőből lett államfő, Nicolas Maduro vonakodva bár, de elismerte pártja vereségét. "Elfogadjuk ezt a káros eredményt" - mondta, de gyorsan hozzátette, hogy "bár ma csatát vesztettünk, csak most kezdődik az igazi harc a szocializmusért".

Az ellenzéki vezetők természetesen egészen más hangulatban nyilatkoztak. Jesus Torrealba, a MUD vezére szerint "Venezuela változást akart, és ez a változás ma elkezdődött". A volt ellenzéki elnökjelölt, Henrique Capriles szerint pedig "az eredmények olyanok, amilyenben bíztunk. Venezuela győzött. Ez már visszafordíthatatlan".

Venezuelában 1999-ben, Hugo Chávez hatalomra kerülésével kezdődött a szocialista kísérletezés, aminek egyelőre gazdasági káosz az eredménye. Bár Venezuelának hatalmas olajvagyona van, az ország mégis súlyos áruhiánytól szenved, 100 százalék feletti az infláció és elviselhetetlen méreteket öltött az erőszakos bűnözés.

Ennek egyik oka, hogy az olajbevételeket szinte kizárólag szociális juttatásokra költötték, amivel ugyan a hatalom egészen mostanáig biztosította magának a szegény rétegek támogatását, de fenntarthatatlanok voltak: az olajár esése után omladozni kezdett az egész gazdaság. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.