Már megint felújítják a kormányzás szimbólumát, a Várkert Bazárt

Budapest
2015 december 07., 14:32
comments 314

A K-Monitor és a Transparency Magyarország által elindított, korrupciógyanús beszerzéseket figyelő Red Flags vette észre azt a 743,3 millió forintról szóló szerződést, amit megnyert a Várkert Bazár felújításán eddig is milliárdokat kaszáló Swietelsky–WHB konzorcium.

A szerződés végleges értéke meghaladja a kiírásban becsült (688 millió Ft) értéket, és hirdetmény nélküli eljárásról van szó. A megbízás a Közbeszerzési Hatóság oldalán még nem, de az európai közbeszerzési oldalon már megtalálható.

A szerződés leírásában az áll, hogy: „»A Várkertbazár rekonstrukciója és kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztés keretében mély- és magasépítési kivitelezési feladatok, régészeti és restaurálási feladatok ellátása, továbbá egyes részelemek tekintetében műszaki tervek készítése« tárgyú vállalkozási szerződés során szükségessé vált egyes rendszerek speciális pótmunkái megvalósítása.”

Tájékoztató jelleggel ezeket a főbb mennyiségeket adták meg:

  • épületfelügyeleti rendszer részeként bérleménycsoportonkénti addicionális mennyiségi kiépítés, távleolvasással elektromos-, víz- és hő-mennyiségmérők tekintetében – 225 db,
  • gyengeáramú hálózaton belül a wifi rendszer felhasználhatósága feltételeinek teljes körű kiépítése – cca. 29 006 m² lefedettség,
  • kamerarendszer megvalósítása körében egyes kamerák pontosított elhelyezése – 94 db,
  • épületbiztonsági rendszer keretében a behatolásjelző-, beléptetőrendszer és forgóvilla kiépítése részben módosított formában – 5 épület,
  • épületbiztonsági rendszer bővítéseként kaputelefonok és intercom rendszer teljes körűen megfelelő kiépítése – 7 épület,
  • erősáramú rendszer részeként további kültéri kapcsolószekrények kiépítése – 7 db,
  • optikai gerincvezeték-hálózat kibővítése – 1 készlet,
  • gyengeáramú hálózati rendszerben további a pénztáraknak mint további végpont(ok)nak a kiépítése, bekapcsolása (vö. pénztár) – 4 db,
  • gyengeáramú hálózaton belül, a CATV rendszer megfelelő kiépítése – 1 készlet,
  • erősáramú rendszeren belül a multifunkcionális terem rendszerének terhelhetősége bővítése – 1 készlet,
  • világítási rendszer részeként a Szárazárok színpad nézőtér-világításának kiegészítése – 40 db.

Végtelen történet

Több mint másfél éve, még tavaly áprilisban adta át Orbán Viktor a megújult Várkert Bazárt és a félig kész Lánchíd utcát, amit azóta sem sikerült befejezni. 

Az eredetileg 9 milliárdra tervezett beruházás összköltsége már a 20 milliárd forintot közelíti, de valószínűleg nem ezért nevezte Orbán a kormányázás szimbólumának a felújítást.

Hiába a hihetetlenül nagy költség, a Lánchíd utca díszburkolatát már eddigis számtalanszor kellett kijavítani, a kövek egyszerűen nem bírják a 86-os és a turistabuszok terhelését. A széttört köveket folyamatosan cserélik, amikre aztán rámennek a buszok, és újra széttörnek(via 168 óra)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.