Orbán: A következő 30 évben is itt leszünk

POLITIKA
2015 december 13., 14:50
comments 823

Három évtized után is ez a legjobb érzés: látni a régi harcostársakat, akikkel együtt őszülünk, és látni az újakat, akikkel együtt erősödünk. 

- köszöntötte a kongresszus résztvevőit Orbán Viktor. Beszéde előtt jelentették be, hogy újraválasztották a Fidesz elnökének, 1174 szavazatot kapott, ellenszavazat nem volt. 

photo_camera Fotó: Botos Tamás

Közép-Európa legnagyobb és legrégebbi pártja, legsikeresebb politikai szövetsége a miénk, mondja Orbán a Fideszről. Szerinte mindig az történik, hogy mások eleinte gúnyolodnak rajtuk, a végén pedig csak lesnek, mint ponty a szatyorban. 

Mondják, hogy a Fidesznek nem igaza van, hanem igaza lesz. 

- foglalja ezt össze Orbán, majd megköszönte a töretlen bizalmat, ami őt övezi a pártban: "felemelő és megtisztelő egy ilyen politikai közösségben előre menni."

Siker, siker, siker

Szerinte sikerük kulcsa egyrészt az, hogy mindig cselekszenek, teljesítik azt, amit vállaltak. Másrészt pedig jól ismerik azokat, akiket képviselnek, erényeiket és hibáikat is. 

2010-ben arra lehetett építeni, hogy Magyarország se ura, se alattvalója nem lesz senkinek, soha nem kuncsorog másoknál, nem kéri mások pénzét. Majd arról beszél, mennyire negatív volt az ország megítélése 2010-ben: világban lemondtak rólunk, egyedül annyit tettek értünk, hogy ideküldték az IMF-et. 

A gödör első törvénye, ha benne vagy, hagyd abba az ásást, idézi fel Orbán, mi volt a megoldásuk 2010 után. És ez bejött szerinte

Azóta öt év telt el, és Európa egyik legbiztosabb pontja lett Magyarország. 

Sorolja is, hogy miért: mert Európában sokan örülnének ilyen pénzügyeknek, örülnének a munkanélküliségi eredményeinknek, ahogy csökkent az államadósság (?!) és nőttek a bérek. 

30 éve itt vagyunk, és egy jó hír a híveinknek, rossz hír ellenfeleinknek: a következő 30 évben is itt leszünk. 

Majd jönnek a további sikerek: devizahitelek kivezetése, rezsicsökkentés, amihez ma már a szocialisták is odakuncsorognak és a nemzetegyesítés a kettős állampolgárság révén. 

Ezután a siker receptje következik: a Fidesz politikai közössége Orbán szerint másképpen fogta meg a munka végét, másképp politizál, mint ahogy 2010 előtt szokás volt itthon és ahogy mostanában szokás Európában: a legfontosabb különbség, hogy a Fidesz meghallgatja az embereket. Enélkül nem lehetne ugyanis demokratikusan kormányozni. 

Ha kell ütközünk, ha kell visszavonulunk, ha kell megállapodunk. De a cél mindig ugyanaz: a mi politikánk mindig magyarbarát politika. A Fideszben a mindennapi patriotizmus élettörvény. 

- mondja erről Orbán. 

A polgári berendezkedés politikája 

Erről fognak szólni a következő évek: kevesebb adó és több munkahely. Ma 550 ezerrel több ember dolgozik, mint 2010-ben, mondja Orbán, de hogy ebből mennyit ad a közmunka, azt nem említi. Mindenesetre az irány ugyanez, további munkahelyeket létrehozni. 

photo_camera

A másik pillér a családpolitika lesz: csak erős családokkal állítható meg a saját népességfogyás. A cél, hogy minden családnak lehessen saját lakása, ezért holnap benyújtják a javaslatot, amit már lehetett is előre hallani: a lakásépítés áfáját öt százalékra csökkentik. Eddigi legnagyobb taps. 

A harmadik cél, hogy a magyaroknak ne kelljen félelemben élnie. Fiatal rendőrség, elszánt terrorelhárítás (:D), magabiztos katasztrófavédelem, sorolja ennek elemeit. 

Európa csatatér

Lerohantak minket, milliók és tízmilliók jönnének még ide, miközben Európa vergődik, gyenge, a baloldali elit pedig befogadná a menekülteket, nem pedig megállítaná az áradatot. 

Minden józanul gondolkodó embernek világos, hogy Európa nem bír el ennyi embert, mondja Orbánt. De ezen túl sötétebb felhők is vannak láthatáron: hatványozottan növekvő terrorveszélyt. 

A népvándorlás ráadásul növeli a bűnözést. Erről nem pc Európában beszélni, de attól még tény Orbán szerint: ahol sok a bevándorló, ott nagyobb a bűnözés. Ráadásul veszélyt jelentenek kultúránkra, életformánkra. 

És ha csendes is a felszín, a mélyben épül a párhuzamos társadalom világa, ami lassan visszaszorítja a mi világunkat Orbán szerint. 

Ha így megy tovább, el fogjuk veszíteni Európát. 

Ráadásul mindez nem véletlen, hanem kitervelt és irányított folyamat: bizarr nagykoalíció az embercsempészek, az emberjogi aktivisták és a brüsszeli bürokraták között. Ezek között ráadásul hazánk is képviselteti magát egy híres és hírhedt fia által, utalt neve kimondása nélkül Orbán Viktor alighanem Soros Györgyre. 

Az Európát veszélyeztető igazi kórság szellemi természetű: Európa nem vállalja saját magát. Európa emberei ma felszínes és másodlagos hisznek: 

emberi jogokban, haladásban, nyitottságban, toleranciában, újfajta családokban

Orbán szerint ezek szép és kedves dolgok, de csak másodlagos dolgok, mert csak származékosak. És közben amikből származnak, azokban már nem hisz az európai ember. Például a katonai erényekben, a kereszténységben, a józan észben, a nemzeti büszkeségben. 

Európa mindig akkor került bajba, amikor nem tudott ellenállni őrült gondolatoknak. Ilyen volt, amikor fajok vagy osztályhelyzet alapján akarták besorolni embereket. Ezek ma már abszurd dolgok, de egy időben komoly emberek komoly arccal érveltek mellettük. Épp úgy, ahogy ma komoly emberek érvelnek a nemzetállamok felszámolása mellett.

Ebből baj lesz. 

- mondja Orbán, aki szerint az az Európa, ahova mi közös akarattal beléptünk, az a nemzetek Európája. 

Ugyanakkor Orbán persze tudja, hogy Európa sorsát a nagyhatalmak határozzák majd meg. De ettől függetlenül is meg kell mondani, hogy a kényszerbetelepítés nem tetszik a magyar embereknek. 

photo_camera

Majd váratlanul átkanyarodott arra, hogy ma a gondolat-, vélemény- és sajtószabadság nálunk színesebb és nyitottabb, mint tőlünk Nyugatra. Hogy pontosan mire gondol, az nem derült ki a beszédből. Európát ugyanakkor meg kell újítani, és ezt csak közösen lehet véghez vinni, de ehhez előbb a nagyoknak kell elszánniuk magukat. 

Orbán szerint vissza kell térni a demokratikus Európához. Nem az a feladat, hogy néhány dolgot ügyesebben kell tenni, ennél többre van szükség: le kell zárni egy korszakot politikai és szellemi értelemben is. A korábbi mondatok alapján Orbán alighanem a liberalizmusról beszélt most. 

Orbán bejelentkezett 2018-ra

A pártelnöki jelölést Orbán örömmel fogadta el. A következő két év legfontosabb feladata a választásra való felkészülés lesz. De ez a két év nem levezetés, hanem felkészülés, egyben pedig bejelentkezett a 2018-as miniszterelnöki tisztségre. 

Vastaps és szolid Viktor, Viktor skandálás. 

Pedig vannak a Fideszben, akik hasonló sikerrel tudnák végezni az ő munkáját, mondja. 

De akkor miért éppen én állok előttetek? Először is azért, mert a feleségem nem tiltotta meg. 

Másrészt pedig azért, mert a járt utat nem akarják ma még elhagyni a járatlanért. Ráadásul veszélyes idők jönnek, ilyenkor pedig az egység a legfontosabb. De ez nem egyszínűség, ebben mindenki önmaga maradhat. 

De tisztelet nélkül nem megy. Szép dolog a tehetség, a vagányság, a fiatalos lendület, de ha a közösség cselekvőképességéről van szó, senki nem léphet át egy bizonyos határt, üzent Orbán Viktor alighanem Lázár Jánosnak. 

Majd jönnek újabb sikerek, például Áder Jánost köztársasági elnöknek, vagy Schmitt Pált, akit külön is megtapsoltat Orbán, majd Matolcsyt is megemlíti, és azt, hogy sokféleképpen lehet független egy intézmény. Majd megemlíti Szájer Józsefet is, aki az EU parlamentjének egyik erős embere. És vannak alkotmánybírók, számvevőszéki szereplők, és így tovább:

És rajtunk keresztül jönnek be a közéletbe a felkészült, XXI. századra fazonírozott, nemzeti érzelmű fiatalok is. 

- mondja Orbán. Ez a nagyívű és sikeres pálya kiválthat irigységet is. De ajándékba csak a szánalmat adnak, az irigységért meg kell dolgozni, ezért inkább irigyeljenek, mondja erről. 

Mi hajt minket? Miért tesszük ki magunkat nap mint nap személyes támadásoknak? Mi ennek az értelme? Mit akarunk még egyáltalán? 

- ilyen kérdéseket fogalmaz meg a kongresszus előtt Orbán. Deutsch, Pokorni, Schmitt, Kubatov, Farkas, mond pár embert, akik egyetlen közösség tagjai, összetartoznak, pedig annyira sokfélék, és ha érik néha is megrázkódtatások a közösséget, idővel újra kisimul és megy tovább. 

Ebbe nem lehet belelátni csak a pőre érdekeket szerinte. Hanem van valami, amiben mindannyian hisznek: az életük csak akkor értelmes, akkor van súlya, ha azzal a saját életüknél fontosabb dolgot szolgálnak: családjukat, hazájukat, Isten országát. Enélkül súlytalannak éreznék az életüket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.