Az összeomlás határán az olajár

gazdaság
2015 december 14., 18:27
comments 173

Bár a nap végére egy dollárnyit visszaerősödött, napközben 1,6 dolláros áresés után már csak 13 centnyire volt az olajiparban irányadó Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára a nagy pénzügyi világválság idején, 2008 decemberében elért 36,2 dolláros mélyponttól.

A nyugat-texasi könnyűolaj (WTI), az amerikai piac irányadó terméke napközben 34,53 dollárig esett, szintén 13 centnyire megközelítve 2008-as mélypontját. Délutánra ez is visszaerősödött az induló árfolyamára, 35,62 dollárra.

Az olajárak az OPEC december eleji értekezlete óta folyamatosan zuhannak:

a Brent árfolyama 17, a WTI árfolyama 16 százalékot esett ebben a hónapban.

Ennek oka a folyamatos túltermelés, ami a várakozások szerint csak fokozódhat: az OPEC-csúcson a kartell nemhogy visszafogta a termelést, hanem a túltermelést legalizálva megemlete a kitermelési limitet.

"Az OPEC-csúcs minden reményt szerteoszlatott atekintetben, hogy az olajár feltámadhat. Inkább csak még egy réteget adott arra az érzésre, hogy az árak - általában a nyersanyagárak - zuhanni fognak. A gát átszakadt, az árak szabadesésben vannak, és ennek pusztító következményei lesznek" - értékelte a helyzetet egy lonconi bórkercég, a PVM szakértője, David Hufton. (Via Financial Times. Címlapkép: leidio / Flickr CC BY-ND 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.