Irán 9 tonna dúsított uránt szállított Oroszországba

külföld
2015 december 20., 13:42
comments 61

Irán az atomprogramjáról szóló nemzetközi megállapodással összhangban megkezdte dúsított uránkészlete egy részének elszállítását Oroszországba. Ali Akbár Szálehi, az iráni atomprogram vezetője szerint Irán már kilenc tonna dúsított uránt szállított Oroszországba, és cserébe kap majd 137 tonna, nukleáris fűtőelemek gyártásához szükséges alapanyagot. Szálehi reméli, hogy országának még az év végéig sikerül teljesítenie az egyezményt, mert számukra a szankciók feloldása elsőrendű fontosságú.

A júliusban megkötött megállapodás értelmében Iránnak tíz éven belül a jelenlegi 19 ezerről nagyjából 5 ezerre kell csökkentie az urándúsításhoz használatos centrifugái számát. Ezen túl pedig 300 kilogrammra kell csökkentenie dúsított uránkészletét, és úgy kell átalakítania az araki nehézvizes atomreaktort, hogy ne lehessen használni plutóniumgyártásra. Az elszállítandó 9 tonna nagyjából az a mennyiség, amitől Iránnak meg kell szabadulnia, hogy készleteit a megkövetelt szintre csökkentse. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.